4-5 łyżeczek Twojej ulubionej herbaty liściastej,
2 łyżki suszonych liści szałwii,
3-4 plasterki cytryny,
2 łyżeczki cukru
Do niewielkiego dzbanuszka z wieczkiem wsypać herbatę liściastą. Dodać suszone i podrobione liście szałwii oraz cukier. Zalać wrzątkiem.
Dzbanuszek umieścić na blaszanym garnuszku, wypełnionym do mniej więcej połowy zimną wodą. W ten sposób gotować jeszcze przez ok.5 min.
Tak przygotowana herbata ( w dzbanuszku) stanowić będzie esencję.
Teraz nalewać do szklanek troszkę esencji herbacianej i uzupełniać gorącą wodą.
Podawać z plasterkiem cytryny.
W razie potrzeby dosłodzić.
2 łyżki suszonych liści szałwii,
3-4 plasterki cytryny,
2 łyżeczki cukru
Do niewielkiego dzbanuszka z wieczkiem wsypać herbatę liściastą. Dodać suszone i podrobione liście szałwii oraz cukier. Zalać wrzątkiem.
Dzbanuszek umieścić na blaszanym garnuszku, wypełnionym do mniej więcej połowy zimną wodą. W ten sposób gotować jeszcze przez ok.5 min.
Tak przygotowana herbata ( w dzbanuszku) stanowić będzie esencję.
Teraz nalewać do szklanek troszkę esencji herbacianej i uzupełniać gorącą wodą.
Podawać z plasterkiem cytryny.
W razie potrzeby dosłodzić.

Ostatnią edycję dokonał moderator: