Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1039186" data-attributes="member: 1142"><p>Kamilo, piekne wilgotne wnetrze i jaka skorka!</p><p></p><p>Diamond, przyznam, ze chleb ten pieke z przeroznymi makami w przerozych proporcjach i receptura dzielnie znosi moje adaptacje. Jesli baza Twojego ciasta chlebowego bedzie <strong>super aktywny zaczyn zytni razowy</strong>*, nie musisz sie obawiac zadnych niemilych niespodzianek - otrzymasz pyszny chleb zytni razowy. Bedzie mial gesty miazsz i nie urosnie az tak bardzo jak chleby z dodatkiem maki pszennej (wrecz przeciwnie - w trakcie pieczenia skurczy sie), ale wynagrodzi Ci smakiem i dluga swiezoscia. Radze tez zmienic temp. pieczenia najpierw bardzo wysoka (260C) przez 10 minut a pozniej niska (190-210C) przez 45-50 minut.</p><p></p><p>* zaczyn najlepiej przygotowac metoda dwustopniowa zaczac od 50g dokarmic taka sama wagowo iloscia maki i wody dostawic na 8 godz i i znow dokarmic i zostawic na 8 godzin. Np.: </p><p>I dokarmienie 50g zakwasu plus 150g wody i 100g maki</p><p>II dokarmienie: calosc zaczynu z poprzedniego dokarmiena plus 150g wody i 100 g maki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1039186, member: 1142"] Kamilo, piekne wilgotne wnetrze i jaka skorka! Diamond, przyznam, ze chleb ten pieke z przeroznymi makami w przerozych proporcjach i receptura dzielnie znosi moje adaptacje. Jesli baza Twojego ciasta chlebowego bedzie [B]super aktywny zaczyn zytni razowy[/B]*, nie musisz sie obawiac zadnych niemilych niespodzianek - otrzymasz pyszny chleb zytni razowy. Bedzie mial gesty miazsz i nie urosnie az tak bardzo jak chleby z dodatkiem maki pszennej (wrecz przeciwnie - w trakcie pieczenia skurczy sie), ale wynagrodzi Ci smakiem i dluga swiezoscia. Radze tez zmienic temp. pieczenia najpierw bardzo wysoka (260C) przez 10 minut a pozniej niska (190-210C) przez 45-50 minut. * zaczyn najlepiej przygotowac metoda dwustopniowa zaczac od 50g dokarmic taka sama wagowo iloscia maki i wody dostawic na 8 godz i i znow dokarmic i zostawic na 8 godzin. Np.: I dokarmienie 50g zakwasu plus 150g wody i 100g maki II dokarmienie: calosc zaczynu z poprzedniego dokarmiena plus 150g wody i 100 g maki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom