- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...
400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.
Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Zycze smacznego!
400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.
Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Zycze smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: