Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...

400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.


Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Zycze smacznego!
 

Załączniki

  • Tatterowiec.jpg
    Tatterowiec.jpg
    69.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Like
Reakcje: bietka

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Nie mogłam się oprzeć i go zrobiłam
icon_smile.gif

Bez drożdży, bardzo szybko rósł. Drugie wyrastanie zajęło mu ok. 2 h i prawie wyszedł z foremki. Wspaniały
icon_smile.gif




dziękuję za przepis i proszę o więcej!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale procedura jest jednak inna - wstawiany do zimnego piekarnika
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Lisko, wzielo Cie na razowo...ale, ale ...mnie tak trzyma juz od lat... <!--emoid:D--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Pilnie potrzebuję informacji czy mogę ten chleb przetrzymać w lodówce do jutra do późnego popołudnia : czy muszę piec w nocy. Za późno się za niego wzięłam i jeszcze jest na etapie pierwszego wyrastania w misce. Dopiero teraz doczytałam, że w foremce ma rosnąć kilka godzin.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
każdy chleb możesz, i tylko na tym skorzysta
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jesli bedzie rósł w misce, to nie przerosnie raczej, przerastanie następuje w fazie proofing (jak to po polsku...no tej ostatniej fazie) - kiedy staje się za ciężki i nie umie utzrymac samego siebie. DLatego takze w innym wątku Hazo kazalam szybkogo do lodowki schowac. Im wczesniej tym lepiej - powiedzmy tak do godziny moze rosnac poza lodowka, potem hyc do lodowki na zimną półkę i nastepnego dnia na ,,dworze" z godzinkę...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jak wolisz - ale moim zdaniem chleb w fazie miskowej przerosnąć nie może - Mirabbelka pisala o opadaniu, ktore w lodowce w postaci kuli raczej nie nastapi (nawet ciasta ze swiezymi drozdzami np na pizze napoletane mozna w lodowce 2 dni trzymac). Jakby duzo urosl, starczy zagniesc

to tyle.