Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="skanna" data-source="post: 1050559" data-attributes="member: 1535"><p>Za namową Izoldy i dzięki jej zakwasowi właśnie czekam na wyrośnięcie chleba w misce. </p><p>Zdecydowanie nie można robić niczego, zanim pierwsza tego dnia kawa zacznie działać - chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie (przy założeniu, że moja waga jest dokładna, ale chyba jednak nie jest) i pierwsze co zrobiłam, to pomyliłam ilość mąki - sypnęło mi się aż 150 g żytniej razowej zamiast 100, no cóż trudno, będę miała na co zwalić w razie wpadki.</p><p>I moja pszenna to Lubella Pełne ziarno - pewnie to wszystko razem spowodowało, że musiałam dodać wody, bo inaczej nijak łyżką bym tego ciasta nie wymieszała. No nic, zobaczymy.</p><p></p><p>Mam tylko jedno pytanie - na moje oko (a ciasta piekę sprawnie, dużo i od ćwierć wieku, więc pochlebiam sobie, że jednak oko posiadam dobre), to tego ciasta jest za dużo jak na foremkę 25 cm. Ile miejsca powinno w niej zająć? Do połowy wysokości? Czy więcej?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="skanna, post: 1050559, member: 1535"] Za namową Izoldy i dzięki jej zakwasowi właśnie czekam na wyrośnięcie chleba w misce. Zdecydowanie nie można robić niczego, zanim pierwsza tego dnia kawa zacznie działać - chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie (przy założeniu, że moja waga jest dokładna, ale chyba jednak nie jest) i pierwsze co zrobiłam, to pomyliłam ilość mąki - sypnęło mi się aż 150 g żytniej razowej zamiast 100, no cóż trudno, będę miała na co zwalić w razie wpadki. I moja pszenna to Lubella Pełne ziarno - pewnie to wszystko razem spowodowało, że musiałam dodać wody, bo inaczej nijak łyżką bym tego ciasta nie wymieszała. No nic, zobaczymy. Mam tylko jedno pytanie - na moje oko (a ciasta piekę sprawnie, dużo i od ćwierć wieku, więc pochlebiam sobie, że jednak oko posiadam dobre), to tego ciasta jest za dużo jak na foremkę 25 cm. Ile miejsca powinno w niej zająć? Do połowy wysokości? Czy więcej? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom