Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 262084" data-attributes="member: 1142"><p>Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...</p><p></p><p><strong>400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)</strong></p><p><strong>150ml wody</strong></p><p><strong>100g maki zytniej razowej</strong></p><p><strong>300g maki pszennej chlebowej</strong></p><p><strong>1 lyzka grubej soli</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki demerary</strong></p><p><strong>(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)</strong></p><p><strong>Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.</strong></p><p></p><p>Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].</p><p>Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!</p><p>Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ).</p><p>Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.</p><p>Zycze smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 262084, member: 1142"] Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu... [B]400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej) 150ml wody 100g maki zytniej razowej 300g maki pszennej chlebowej 1 lyzka grubej soli 1/2 lyzeczki demerary (jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy) Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.[/B] Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz]. Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo! Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ). Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy. Zycze smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom