Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 401179" data-attributes="member: 1142"><p>Lisku...to co mozna znalezc na polach np. Yorkshire porzucone tu i tam, omszale lub porosniete trawa...to rzeczywiscie kamienie z mlynow tradycyjnych...taka forma mielenia maki jest popularna w Anglii do dzis (zmienil sie jedynie naped...kiedys byla to sila rak, pozniej woda, potem maszyna parowa, obecnie prad elektryczny)...</p><p>Ziarno mielone jest pomiedzy dwoma kamieniami...dolny zwyczajnie sluzy jako taca i na nim umieszcza sie ziarna...i gorny-rotacyjny. Oba maja na swoich powierzchniach rowki promieniujace, ktore przesuwaja ziarna i dostarczaja powietrza (naturalne chlodzenie). Cale ziarna wsypuje sie wlasnie w otwory w centrum kamienia. </p><p></p><p>Maka mielona w ten sposob jest doskonalej jakosci i ma o wiele wieksze wartosci odzywcze...niz maka pochodzaca z innych przemialow.</p><p></p><p>I tak mi sie zdaje, nie wiem czy dobrze...ze wlasnie po polsku nazywa sie to zarna...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 401179, member: 1142"] Lisku...to co mozna znalezc na polach np. Yorkshire porzucone tu i tam, omszale lub porosniete trawa...to rzeczywiscie kamienie z mlynow tradycyjnych...taka forma mielenia maki jest popularna w Anglii do dzis (zmienil sie jedynie naped...kiedys byla to sila rak, pozniej woda, potem maszyna parowa, obecnie prad elektryczny)... Ziarno mielone jest pomiedzy dwoma kamieniami...dolny zwyczajnie sluzy jako taca i na nim umieszcza sie ziarna...i gorny-rotacyjny. Oba maja na swoich powierzchniach rowki promieniujace, ktore przesuwaja ziarna i dostarczaja powietrza (naturalne chlodzenie). Cale ziarna wsypuje sie wlasnie w otwory w centrum kamienia. Maka mielona w ten sposob jest doskonalej jakosci i ma o wiele wieksze wartosci odzywcze...niz maka pochodzaca z innych przemialow. I tak mi sie zdaje, nie wiem czy dobrze...ze wlasnie po polsku nazywa sie to zarna... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom