Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 441729" data-attributes="member: 1142"><p>Maryno...wszystko zalezy od Twego zakwasu...jesli jest mocny to chleb rosnie szybko, i 3-4 godziny wystarcza....</p><p>Robie ten razowiec od lat i cuda z nim wyprawiam ...ostatnio robie tak:</p><p>mieszam skladniki ot tak sobie, bez wyrabiania...wkladam do foremki wysmarowanej oliwa i wysypanej jakimis otrebami lub platkami , zakrywam naoliwiona folia...zostawiam w niezbyt cieplym miejscu (moja kuchnia w ogole jest zimna w nocy!) a rano mam wyrosniety do brzegow blaszki chlebek i wtedy go do pieca wkladam i dalej jak w przepisie....i pyszny jest, nawet pyszniejszy od tych dawnych....sumujac...zytni/razowe zytnie pieczywo nie wymaga wcale &quot;wielkiego&quot; wyrabiania, podobny do glutenu w mace pszennej zwiazek bialek uaktywnia sie raczej przez dlugie wyrastanie, niz wyrabianie...i tak jest dobrze, poza tym ten chleb to juz doprawdy minimum...nawet do zimnego pieca sie go wstawia...</p><p></p><p>Sprobuj moze wlasnie takim sposobem...nie napracujesz sie wcale a chleb i tak wyjdzie...</p><p></p><p>Acha i nie mam kwasnego posmaku...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 441729, member: 1142"] Maryno...wszystko zalezy od Twego zakwasu...jesli jest mocny to chleb rosnie szybko, i 3-4 godziny wystarcza.... Robie ten razowiec od lat i cuda z nim wyprawiam ...ostatnio robie tak: mieszam skladniki ot tak sobie, bez wyrabiania...wkladam do foremki wysmarowanej oliwa i wysypanej jakimis otrebami lub platkami , zakrywam naoliwiona folia...zostawiam w niezbyt cieplym miejscu (moja kuchnia w ogole jest zimna w nocy!) a rano mam wyrosniety do brzegow blaszki chlebek i wtedy go do pieca wkladam i dalej jak w przepisie....i pyszny jest, nawet pyszniejszy od tych dawnych....sumujac...zytni/razowe zytnie pieczywo nie wymaga wcale "wielkiego" wyrabiania, podobny do glutenu w mace pszennej zwiazek bialek uaktywnia sie raczej przez dlugie wyrastanie, niz wyrabianie...i tak jest dobrze, poza tym ten chleb to juz doprawdy minimum...nawet do zimnego pieca sie go wstawia... Sprobuj moze wlasnie takim sposobem...nie napracujesz sie wcale a chleb i tak wyjdzie... Acha i nie mam kwasnego posmaku... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom