Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 544240" data-attributes="member: 1142"><p>Niestety wiekszosc maszyn do chleba nie jest przystosowana do pieczenia chlebow zakwasowych, a juz szczegolnie zytnich razowcow...</p><p>Chleby na zakwasie fermentuja dluzej niz drozdzowe i w nizszej temperaturze...</p><p>Pamietaj, ze kwas zawarty w zakwasowym chlebie moze byc calkiem silny i moga potencjalnie zajsc niekorzystne reakcje ...jestem pewna, ze na ten temat pisala juz Mirabbelka...</p><p>Moja rada jest taka...jesli chce Ci sie brudzic i wykorzystywac maszyne...wymieszaj w niej tylko ciasto i zostaw na godzine, potem przeloz je do foremki, pozwol wyrosnac...tak jak w przepisie z reszta...</p><p>ale polecam 3 minutowy sposob...z wybrudzeniem jednaj miski...wrzuc wszytsko do miski, dobrze wymieszaj (ok 3 min), przykryj szczelnie folia, zostaw na 20-60 min, potem przeloz ciasto do foremki i dalej jak w przepisie...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 544240, member: 1142"] Niestety wiekszosc maszyn do chleba nie jest przystosowana do pieczenia chlebow zakwasowych, a juz szczegolnie zytnich razowcow... Chleby na zakwasie fermentuja dluzej niz drozdzowe i w nizszej temperaturze... Pamietaj, ze kwas zawarty w zakwasowym chlebie moze byc calkiem silny i moga potencjalnie zajsc niekorzystne reakcje ...jestem pewna, ze na ten temat pisala juz Mirabbelka... Moja rada jest taka...jesli chce Ci sie brudzic i wykorzystywac maszyne...wymieszaj w niej tylko ciasto i zostaw na godzine, potem przeloz je do foremki, pozwol wyrosnac...tak jak w przepisie z reszta... ale polecam 3 minutowy sposob...z wybrudzeniem jednaj miski...wrzuc wszytsko do miski, dobrze wymieszaj (ok 3 min), przykryj szczelnie folia, zostaw na 20-60 min, potem przeloz ciasto do foremki i dalej jak w przepisie... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom