Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="maglisa" data-source="post: 655839" data-attributes="member: 3178"><p>Właśnie usiłuję zarobić ciasto na ten chlebuś. Użyłam zamiast maki pszennej mąki razowej orkiszowej. I zakwas miałam wyprowadzony na żurkowej, a nie na zwykłej razowej.</p><p>Mam kilka pytań. </p><p>Jak długo powinno trwać pierwsze wyrabianie? Wystarczy dobrze zamieszać i już?</p><p>I mam wątpliwość, jeśli chodzi o konsystencję. Dodałam więcej wody, niż w przepisie, ale łyżką z trudem dało sie wyrabiać. Jeszcze za gęste?</p><p>Jak długo powinna trwać pierwsze wyrastanie? W maszynie 1,5 godziny z wyrabianiem, a &quot;ręcznie&quot;? Też 1,5 godziny - po wyrobieniu. Nie mam maszyny, więc nie wiem, jak długo trwa wyrabianie w maszynie, potrafię więc ocenić czasu wyrastania.</p><p>Będę wdzięczna za każda sugestię.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="maglisa, post: 655839, member: 3178"] Właśnie usiłuję zarobić ciasto na ten chlebuś. Użyłam zamiast maki pszennej mąki razowej orkiszowej. I zakwas miałam wyprowadzony na żurkowej, a nie na zwykłej razowej. Mam kilka pytań. Jak długo powinno trwać pierwsze wyrabianie? Wystarczy dobrze zamieszać i już? I mam wątpliwość, jeśli chodzi o konsystencję. Dodałam więcej wody, niż w przepisie, ale łyżką z trudem dało sie wyrabiać. Jeszcze za gęste? Jak długo powinna trwać pierwsze wyrastanie? W maszynie 1,5 godziny z wyrabianiem, a "ręcznie"? Też 1,5 godziny - po wyrobieniu. Nie mam maszyny, więc nie wiem, jak długo trwa wyrabianie w maszynie, potrafię więc ocenić czasu wyrastania. Będę wdzięczna za każda sugestię. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom