Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Durlikowa" data-source="post: 655880" data-attributes="member: 4182"><p>Ciasto mieszam tak długo aż wymieszają się wszystkie składniki i to wszystko czyli nie za długo, drugi raz to samo przemieszam dokładnie czyli intensywnie i szybko bez żadnych ceregieli. Pierwsze wyrastanie trwa u mnie różnie zależnie od czasu jakim dysponuję i trwa to od 30min. Potem wkładam do blaszek.</p><p>Rzadsze ciasto szybciej wyrasta, czas wyrastania zależy od temperatury w jakiej wyrasta, zakwasu i gęstości ciasta jak i temperatury składników. Zalecam sprawdzać jak rośnie (sprawdzanie jak to mirabelka napisała metodą palca), dotykasz ciasto i jak nie wraca szybko na swoje miejsce to jest gotowe, w przypadku tego przepisu to sugeruję się też tym ile już mi urosło – napełniam ciastem 2/3 jej pojemności i czekam aż przerośnie ponad blaszkę, jak dotykam palcem i czuję że jest takie jak ruchoma galaretka to wkładam do pieca i już, widać też ładną kopułkę, jak jest gęstsze to pęka jeszcze surowe a wtedy szybciutko do pieca. Jak nie dorośnie ci poza piecem to dorośnie podczas pieczenia, ewentualnie troszkę popęka ale lepiej niech popęka jak ma opaść, dla mnie to lepszy efekt. Ciasto opada jak przerośnie i wtedy nie ma zakalca ale robi się taki kanał jak po lodowcu. Co mogę jeszcze dodać. Nie sugeruję się do końca przepisem, ciasto jest czasem gęstsze czasem rzadsze, robię i z zakwasu prosto z lodówki jaki i ogrzanego do temperatury pokojowej, z nasionami, różnymi mąkami i zawsze wychodzi. Także myślę że tobie też wyjdzie. </p><p>Co do gęstości to sugerowałabym się do ciasta na drożdżówkę, pączki. Po prostu musi się kleić do rąk i ciągnąć.</p><p>Także życzę powodzenia i mam nadzieję że pomogłam. Jest to naprawdę bardzo dobry i prosty przepis który nie sprawia najmniejszych kłopotów, w mojej kuchni jest jako chleb codzienny nr 1, piekę go na zmianę z pszennym i jak do tej pory się nie znudził, dodaję do niego również zamiast cukru miodu, melasy, sól morską no i wszystko co do chleba można dodać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Durlikowa, post: 655880, member: 4182"] Ciasto mieszam tak długo aż wymieszają się wszystkie składniki i to wszystko czyli nie za długo, drugi raz to samo przemieszam dokładnie czyli intensywnie i szybko bez żadnych ceregieli. Pierwsze wyrastanie trwa u mnie różnie zależnie od czasu jakim dysponuję i trwa to od 30min. Potem wkładam do blaszek. Rzadsze ciasto szybciej wyrasta, czas wyrastania zależy od temperatury w jakiej wyrasta, zakwasu i gęstości ciasta jak i temperatury składników. Zalecam sprawdzać jak rośnie (sprawdzanie jak to mirabelka napisała metodą palca), dotykasz ciasto i jak nie wraca szybko na swoje miejsce to jest gotowe, w przypadku tego przepisu to sugeruję się też tym ile już mi urosło – napełniam ciastem 2/3 jej pojemności i czekam aż przerośnie ponad blaszkę, jak dotykam palcem i czuję że jest takie jak ruchoma galaretka to wkładam do pieca i już, widać też ładną kopułkę, jak jest gęstsze to pęka jeszcze surowe a wtedy szybciutko do pieca. Jak nie dorośnie ci poza piecem to dorośnie podczas pieczenia, ewentualnie troszkę popęka ale lepiej niech popęka jak ma opaść, dla mnie to lepszy efekt. Ciasto opada jak przerośnie i wtedy nie ma zakalca ale robi się taki kanał jak po lodowcu. Co mogę jeszcze dodać. Nie sugeruję się do końca przepisem, ciasto jest czasem gęstsze czasem rzadsze, robię i z zakwasu prosto z lodówki jaki i ogrzanego do temperatury pokojowej, z nasionami, różnymi mąkami i zawsze wychodzi. Także myślę że tobie też wyjdzie. Co do gęstości to sugerowałabym się do ciasta na drożdżówkę, pączki. Po prostu musi się kleić do rąk i ciągnąć. Także życzę powodzenia i mam nadzieję że pomogłam. Jest to naprawdę bardzo dobry i prosty przepis który nie sprawia najmniejszych kłopotów, w mojej kuchni jest jako chleb codzienny nr 1, piekę go na zmianę z pszennym i jak do tej pory się nie znudził, dodaję do niego również zamiast cukru miodu, melasy, sól morską no i wszystko co do chleba można dodać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Bottom