Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 948640" data-attributes="member: 1142"><p>Diamon, moze byc papier, ale wg mnie naprawde szkoda zachodu z wykladaniem foremek czymkolwiek. Najlepiej wysmarowac je oliwa i posypac platkami/otrebami (lub nie). Sukces tego chleba zalezy od odpowiedniej konsystencji ciasta, nie moze byc scisle, powinno byc delikatnie lepkie.</p><p></p><p>I jeszcze male sprostowanie. Poczatkujacy piekarze (i niestety rowniez Ci, ktorzy maja juz kilka chlebow za soba) mylnie rozumieja pojecia razowy. Razowa moze byc maka kazdego ziarna czyli np. orkiszowa, zytnia, pszenna, kamut itd. Specjalny rodzaj maki razowej pszennej to maka graham. Maka zytnia moze byc (wg polskiej nomenklatury) biala, sitkowa, razowa. Ty zwyczaniej przygotowales zaczyn z maki pszennej razowej (graham). Twoj bochenek zatem bedzie pszenny razowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 948640, member: 1142"] Diamon, moze byc papier, ale wg mnie naprawde szkoda zachodu z wykladaniem foremek czymkolwiek. Najlepiej wysmarowac je oliwa i posypac platkami/otrebami (lub nie). Sukces tego chleba zalezy od odpowiedniej konsystencji ciasta, nie moze byc scisle, powinno byc delikatnie lepkie. I jeszcze male sprostowanie. Poczatkujacy piekarze (i niestety rowniez Ci, ktorzy maja juz kilka chlebow za soba) mylnie rozumieja pojecia razowy. Razowa moze byc maka kazdego ziarna czyli np. orkiszowa, zytnia, pszenna, kamut itd. Specjalny rodzaj maki razowej pszennej to maka graham. Maka zytnia moze byc (wg polskiej nomenklatury) biala, sitkowa, razowa. Ty zwyczaniej przygotowales zaczyn z maki pszennej razowej (graham). Twoj bochenek zatem bedzie pszenny razowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Prosty i pyszny razowiec
Top
Bottom