- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Ciasto pyszne, aromatyczne, nadziane jabłkami i orzechami. Utrzymuje długo świeżość, a do tego wersja dietetyczna
Składniki:
4 jaja
5 rozkruszonych tabletek słodzika + 5 łyżek brązowego curku
2 szkl. mąki
1/4 szkl. oleju + 4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
3 jabłka pokrojone w kostke (np.szara renete, antonówka) polane 2 łyżeczkami miodku
szczypta soli
Ubić na puch jaja z cukrem i słodzikiem.
Wymieszaj mąkę z cynamone, proszkiem, sodą i solą.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmiane mix mączny z mixem olej-jogurt. Jeżeli ciasto będzie strasznie gęste dolej na oko mleka.
Na koniec wmieszaj orzechy z jabłkami.
Piec w ok.200 C przez 50min. Najlepiej też sprawdzać ciasto metodą "do suchego patyczka".
Moje ciasto pieczone było w średniej keksówce.


Składniki:
4 jaja
5 rozkruszonych tabletek słodzika + 5 łyżek brązowego curku
2 szkl. mąki
1/4 szkl. oleju + 4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
3 jabłka pokrojone w kostke (np.szara renete, antonówka) polane 2 łyżeczkami miodku
szczypta soli
Ubić na puch jaja z cukrem i słodzikiem.
Wymieszaj mąkę z cynamone, proszkiem, sodą i solą.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmiane mix mączny z mixem olej-jogurt. Jeżeli ciasto będzie strasznie gęste dolej na oko mleka.
Na koniec wmieszaj orzechy z jabłkami.
Piec w ok.200 C przez 50min. Najlepiej też sprawdzać ciasto metodą "do suchego patyczka".

Moje ciasto pieczone było w średniej keksówce.
