Prosty sok z bzu czarnego

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
dostałam czarny bez od znajomej . podała mi przepis na banalnie prosty sok z bzu .
1kg owoców ,wycisnąc sok i dodać 1 kg cukru , zagotowac i wlac do słoika ,nie pasteryzowac , odwrócic wieczkiem do dołu..
dodaje córeczce do herbaty ,pije więc musi być dobry , nie gorzki ,
mąż stwierdził że dobra herbatka owocową
pozdrawiam
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
izunia2007 @ 9 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761112To bardzo dobry przepis,ale na niewielka ilosc soku do szybkiego zuzycia(np do tygodnia czasu).Niestety nie nadaje sie do dluzszego przechowywania.Wiem to ze swojego 20-letniego doswiadczenia w robieniu sokow.
nawet w lodówce ( po otwarciu ?)
jak jest zawekowany może stac całą zime - tak poiformowała mnie pani "znajoma " z bazaru
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ewelinko, na dłuższe przechowywanie to bym jednak zapasteryzowała, tak na 5 minut.



Co do samego bzu wiem z doświadczenia, że choć jest przepyszny, nie należy robic przetworów z niego hurtowo, a jedynie tyle, ile damy radę realnie zjeść czy wypić przez jeden sezon, tzn. przez zime i do pojawienia się nowego bzu.
Przetwory z bzu dłużej trzymane tracą na smaku, czaem też traca barwę, która jakby brązowieje z lekka. Wtedy to już nie to.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy