Prosty tort makowy, bez mąki

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
przepis pochodzi z książki Kuchnia Żydowska Clarissy Hyman



ciasto:
6 jajek - osobno białka i żółtka
160 g cukru
160 g maku mielonego
50 g siekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek lub suszonych żurawin
kilka kropli olejku rumowego


polewa:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70% połamanej na kawałki
4 łyżki wody


Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm. natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (to b. ważne, bo ciasto lubi przywierać do blaszki i nie można go później wyjąć).

Polewa:
masło stopić w garnuszku, dodać czekoladę i wodę. Poczekac aż się wszystko rozpuści. Odstawić.

Ciasto:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubić. Odstawić do lodówki.
Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać 4 łyżki polewy.
Mak wymieszać z orzechami i rodzynkami. Dodać do masy jajecznej, wlać olejek migdałowy.
Połączyć wszystko z pianą z białek - uwaga NIE MIKSOWAĆ, bardzo delikatnie wymieszać. Wszystko ma sie delikatnie połaczyć. Piana z białek sprawi, ze ciasto urośnie.
Przelac do torownicy. Piec 40-45 minut.
Po ostudzeniu polać lekko podgrzaną polewą czekoladową.

Smacznego
___________
Liska
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
boszeee, jakie piękne zdjecie!!! Musze go upiec!! CUdowny musi byc!!
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Lisko, wyglada cudnie apetycznie! Jest pewnie ciezkie i wilgotne, takie uwielbia moj maz, zrobie jutro, z pewnoscia sie ucieszy
icon_biggrin.gif


Czy tem mak kupujesz gotowy zmielony czy mielisz sama :
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Lisko, uswiadom mnie jakie to dodatki?
Czytajac sklad nigdy nic nie doczytałam.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
identyczny torcik robi się w moim domu- oto on

p51101253ox.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Wstawiam troszke lepsze zdjęcie torciku z tego roku
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • tort_makowy.JPG
    tort_makowy.JPG
    74.5 KB · Wyświetleń: 7

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Wymyśliłam sobie przekładaniec z blatów ciasta staropolskiego i makowego i wybrałam ten torcik w części lub całości na środkową warstwę (w zależności od tego, jak duży urośnie). Na razie trafił do piekarnika. Nie robiłam polewy, więc do ciasta dodałam dwie łyżki miękkiego masła i dwie kakao.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy