- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
przepis pochodzi z książki Kuchnia Żydowska Clarissy Hyman
ciasto:
6 jajek - osobno białka i żółtka
160 g cukru
160 g maku mielonego
50 g siekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek lub suszonych żurawin
kilka kropli olejku rumowego
polewa:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70% połamanej na kawałki
4 łyżki wody
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm. natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (to b. ważne, bo ciasto lubi przywierać do blaszki i nie można go później wyjąć).
Polewa:
masło stopić w garnuszku, dodać czekoladę i wodę. Poczekac aż się wszystko rozpuści. Odstawić.
Ciasto:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubić. Odstawić do lodówki.
Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać 4 łyżki polewy.
Mak wymieszać z orzechami i rodzynkami. Dodać do masy jajecznej, wlać olejek migdałowy.
Połączyć wszystko z pianą z białek - uwaga NIE MIKSOWAĆ, bardzo delikatnie wymieszać. Wszystko ma sie delikatnie połaczyć. Piana z białek sprawi, ze ciasto urośnie.
Przelac do torownicy. Piec 40-45 minut.
Po ostudzeniu polać lekko podgrzaną polewą czekoladową.
Smacznego
___________
Liska

ciasto:
6 jajek - osobno białka i żółtka
160 g cukru
160 g maku mielonego
50 g siekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek lub suszonych żurawin
kilka kropli olejku rumowego
polewa:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70% połamanej na kawałki
4 łyżki wody
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm. natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (to b. ważne, bo ciasto lubi przywierać do blaszki i nie można go później wyjąć).
Polewa:
masło stopić w garnuszku, dodać czekoladę i wodę. Poczekac aż się wszystko rozpuści. Odstawić.
Ciasto:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubić. Odstawić do lodówki.
Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać 4 łyżki polewy.
Mak wymieszać z orzechami i rodzynkami. Dodać do masy jajecznej, wlać olejek migdałowy.
Połączyć wszystko z pianą z białek - uwaga NIE MIKSOWAĆ, bardzo delikatnie wymieszać. Wszystko ma sie delikatnie połaczyć. Piana z białek sprawi, ze ciasto urośnie.
Przelac do torownicy. Piec 40-45 minut.
Po ostudzeniu polać lekko podgrzaną polewą czekoladową.
Smacznego
___________
Liska