Danie błyskawiczne i niezwykle aromatyczne. Właściwie jedyne, do którego używam karczochów.
3 ząbki czosnku grubo posiekane
1/2 kg piersi z indyka lub kurczaka pokrojonych w paski
4 pomidory bez skórki
1 puszka serc karczochów
1/2 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
starty żółty ser
masło do wysmarowania formy
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Połowę czosnku rozłożyć na dnie naczynia. Na to rozrzucić paski mięsa i posypać resztą czosnku.
Pomidory pokroić w ósemki, karczochy w plastry i na zmianę układać pomiędzy paskami mięsa. Posypać ziołami, solą i pieprzem, a na koniec żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (ok. 25-30min.)
dodatkowe informacje
Można posypać przed podaniem natką pietruszki.
3 ząbki czosnku grubo posiekane
1/2 kg piersi z indyka lub kurczaka pokrojonych w paski
4 pomidory bez skórki
1 puszka serc karczochów
1/2 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
starty żółty ser
masło do wysmarowania formy
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Połowę czosnku rozłożyć na dnie naczynia. Na to rozrzucić paski mięsa i posypać resztą czosnku.
Pomidory pokroić w ósemki, karczochy w plastry i na zmianę układać pomiędzy paskami mięsa. Posypać ziołami, solą i pieprzem, a na koniec żółtym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (ok. 25-30min.)
dodatkowe informacje
Można posypać przed podaniem natką pietruszki.