Prze przepyszna focaccia barese podana przez Linn na FK

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Focaccia barese, czyli focaccia rodem z Bari

Ciasto takie, jak do pizzy z semoliny, choc moze byc np. z gotowanymi
ziemniakami / przy okazji postaram sie zrobic /.

250 g semoliny / maki z twardej pszenicy /
250 g maki pszennej chlebowej / 650-750 /
15 g swiezych drozdzy / 1 torebka drozdzy granulowanych /
200 ml cieplej wody
100 ml cieplego mleka
2 lyzki oliwy extravergine
1 lyzeczka cukru / lyzeczki wloskie maja pojemnosc 5 ml /
2 lyzeczki soli
- ciasto oczywiscie wykonane w maszynie do chleba, program Dough: mozna je
wyjac z wiaderka juz wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiac / mniej wiecej po
30 minutach /
- po wyjeciu ciasta z wiaderka uderzyc je piescia / “odgazowac” /, a
nastepnie wyrobic jeszcze przez minute / jesli trzeba, dodajac 1 lyzke maki
lub zwilzajac dlonie oliwa /
- blache posmarowac oliwa, wylozyc ciastem: najlepiej posmarowac dlonie oliwa
i palcami wykonywac dolki w ciescie / poczatkowo bedzie sie sciagac, trzeba
odczekac i kontynuowac /
- wstawic blache na 10 minut do piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50°C i
wylaczonego /
- po 10 minutach w ciasto wcisnac polowki pomidorkow koktajlowych
- calosc leciutko posolic, obsypac oregano i polac oliwa / okreznym ruchem,
niekoniecznie dokladnie /
- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez 10 minut / w piekarniku /
- wyjac blache i rozgrzac piekarnik do 200°C
- piec przez 20 minut
- wyjac i zostawic do wystygniecia na tzw. kratce do ciast
Rezultat przeszedl moje oczekiwania: lepsza niz ta, ktora zwykle kupowalam /
z Altamury, a tam robia najlepsza /.

Nie zrazajcie sie rodzajem maki: jesli nie macie semoliny, zrobcie z maki
zwyklej zmieszanej z chlebowa. Aromat jest tak wspanialy, ze warto pojsc na
ustepstwa.

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=42061549

jest tak fenomenalna, że linkuję na cincinie. Mam nadzieję, że Linn nie będzie tego miała za złe.

moje wykonanie (naładowana pastrami polskim), a na wierzchu małe pomidorki Mutti z zalewy (one są takie w skórce i nierozciapane tylko jędrne)

focaccialinn0vg.jpg



img25597id.jpg



img25651zy.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Przepis bardzo mnie zainteresowal tym bardziej ze bardzo lubie focacce niesety ale nie wiem gdzie tu mozna by dostac make semokine, nie mieszkam w PL
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Warto poszukać semoliny, bez semoliny tez będzie pyszne, ale to będzie wtedy takie zwykłe ciasto - jak na pizzę, czy cebulaki. Mnie właśnei ta semolina uwiodła w tym przepisie
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,296
393
83
Warto poszukać semoliny, bez semoliny tez będzie pyszne, ale to będzie wtedy takie zwykłe ciasto - jak na pizzę, czy cebulaki. Mnie właśnei ta semolina uwiodła w tym przepisie
icon_smile.gif
W okresie pączkowania Malgosimi tak pisała:

"...a ja ze swoje praktyki widze, ze maka to zaledwie jedna zmienna zupelnie nie gwarantujaca sukcesu ani nigdy w 100% nie podpowiedzialna za klapę... "

i jeszcze tak:

"...natomiast troche ,mi sie jeza wlosy jak ciagle czytam, ze na pizze to TYLKo taka maka, a na paczki TYLKO smaka...."

To jak to jest? Czy semolina zagwarantuje sukces, czy nie? Wydaje mi się, że skoro autorka przepisu pisze, że można ze zwykłej mąki, to nie ma sensu szukać trudno dostępnej semoliny.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo, ale semolina to nie tylko inny numerek (czyli stopień zmielenia czy w USA zawartość glutenu) a totalnie inna mąka z innego typu pszenicy. W przypadku pizzy czy pączków - uważam, że typ maki nie jest specjalnie ważny, ale w przypadku semoliny dla mnei ma kolosalne. Zresztą zrób pugliese z semoiliny i z maki zwykłej, to się przekonasz.

A można: jasne, że wszystko można. Linn darzę wielkim szacunkiem, bo ma nieprawdopodobna orientację w kulinariach, której ja nie mam. Ale czasem się nei zgadzam - i tak jest w tym przypadku. Takie ciasto bez semoliny, kazda z nas pewnie kiedyś robiła, jako ciasto na cebulaki albo pizzę na grubim cieście. A z semoliną smakuje zupełnie inaczej - IMHO
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Kupiłam w Bomi mąkę (niecałe 7 zł) i poniewaz nie mam maszyny, nie wiem jak wykonać ręcznie program Dough :lol: Może jakieś sugestie? Bom strasznie napalona.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ja też muszę czym prędzej powrórzyc! Zrobilabym to z oliwkami (bo bułeczki Alforda tez na semolinie, tylko grubej) sa przepyszne, ale oliwkozercow w otoczeniu brak! :lol:

Lislawa, wyrób ręcznie albo lepiej mikserem w poczatkowej, lepkiej fazie, porzadnie, z 15 minut gnieć. i w cieple miejsce pod folia
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Upiekłam 2 z podanej proporcji, bo ciasta było sporo. Lekko za słona jak dla mnie, następnym razem sypnę solą mniej hojnie. Bo następny raz będzie na pewno, pyszna jest. Ma niezwykle delikatną strukturę, zapewne dzięki tej semolinie.
A propos semoliny, to oszusty są straszne- na opakowaniu stoi jak byk 1000 g, a w torebce jest około 800 :roll:

focaccia18mq.jpg

focacciaprzekroj9fp.jpg
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
nigdy nie robila focacci bo nie moge znalezc semoliny
jesli porownac ja struktura i smakiem co przypomina?

Lis pieknie CI wyszla. Jak z zurnala.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
semolina? ta drobna, z tego przepisu przypomina struktura krupczatke, ale pod względem właściwości nei ma z nią nic wspólnego, bo jest z innego gatunku pszenicy (stąd moje upieranie sie, ze jesli zastapimy ja inna maka, to powstanie nasze ciasto cebulakowo-grubopizzowe - zreszta na forum gazety w koncu i Linn sie z tym zgodzila, kiedy Liska rowniez stwierdzila, ze semolina to warunek sine qua non)

a sama focaccia am strukturę podobna jak byłeczki Alforda (oliwkowe)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
to bardzo dobra wiadomosc
dziekuje
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm...?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
a no ze zrobie
bez semoliny :lol: