Joanna @ 13 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1400798I też dajesz tak dużo mąki jak w przepisie?
Bo 1/2 - 1kg mąki na 1 kg ziemniaków to chyba dużo.....
wszystko zależy od ziemniaków - daje tyle mąki ,żeby łyżka stała ( tak mnie mama nauczyła i tego się trzymam) Czasem jest to 1/2 kg czasem trochę więcej. 1kg to dużo - nigdy tyle nie zuzyłam.
Trzeba dosypywać i sprawdzać czy się łyżka nie przewraca![]()
Joanna @ 15 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1401414Dzięki za odpowiedź. Nie mam już wymówki - muszę je zrobić.
Jak ziemniaki puszczą wodę , zlej ją. Wówczas będzie potrzeba mniej mąki.
Joanna @ 15 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1401414Dzięki za odpowiedź. Nie mam już wymówki - muszę je zrobić.
Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nie robiłam, a smak znam z kuchni Babci. Póżniej "przymierzałam" się kilkakrotnie i teraz zainspirowana np. wypowiedzią Joanny, też już nie będę szukała wymówki - tylko po prostu je zrobię![]()
Anka @ 20 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402588Dlaczego zelazne.Znam te kluski, chyba przecierane na nie mowili, albo rzucane. Z twarogiem i skwarkami jadalam, ojciec robil, z Torunia jest. Sama nie robilam, ale zrobie, bo mam na nie ochote od dawna.
Ciekawe co moje miesozerne dzieciaki powiedza.![]()
Podasz z gestym gulaszem, zjedza wszystko i jeszcze trzeba bedzie ziemnbiakow obrac na dodadtkowa porcje![]()
Acha, ja swoje tarlam w malakserze, tzn wrzucilam ziemniaki do malaksera z ciekaczem. Jak juz byly drobne (ale wciaz za grube) dodalam 2 jajka i wtedy je starlo na miazge
Pozniej juz w misce tylko maka i bez nakladu pracy, kluchy gotowe![]()
![]()
Ja ziemniaki wrzucam do skokownika. Scieram na 1 biegu i rzadko kiedy mam kawalki do wylawiania. Idealna metoda przy scieraniu na kluski - obywa sie bez odciskania, plyn doskonale oddziela sie od skrobi. Gdyby masa ziemniaczana jest za sucha dodaje oddzielonego plynu.
tatter @ 20 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1402663Ja ziemniaki wrzucam do skokownika. Scieram na 1 biegu i rzadko kiedy mam kawalki do wylawiania. Idealna metoda przy scieraniu na kluski - obywa sie bez odciskania, plyn doskonale oddziela sie od skrobi. Gdyby masa ziemniaczana jest za sucha dodaje oddzielonego plynu.Tatter, nie ma tak dla mnie bardziej paskudnej roboty niz mycie sokowirowki![]()
![]()
Wole metode malakserowa, bo sprzet umyty w pare sekundMoze gdybym miala jakas wypasiona sokowirowke, to ona bylaby latwiejsza do mycia.....![]()
Moja wcale nie jest wypasiona, a myje sie prawie samaLatwiej mi ja umyc recznie newet niz w zmywarce - 4 elementy wszystkiego razem.![]()
Skrobia doskonale sie oddziela w pare minut (i jest jej bardzo duzo) - to glowna zaleta tarcia w sokowniu. Jestem jednak przyzwyczajona do czestego uzywania (w tym mycia), bo swieze soki robie dwa razy dziennie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.