przekaska do wina, piwa

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Chce podac prosty przepis na przekaske do wina/piwa. Przepis jak prosty, tak genialny, oczywiscie wg.gustu.
Skladniki
bagietka
ser plesniowy, najlepiej Gorgonzola
miod
Bagietke pokroic ukosnie na kromki m.w. 1,5 cm. Kromki ulozyc na blaszce do pieczenia (blaszki nie smarowac) i b. lekko pokropic oliwa extra virgine (tylko taka sie nadaje). Zapiec kromki w piekarniku na zloty kolor, czyli kilka minut. Natychmiast po wyjeciu z piekarnika jeszcze cieple oblozyc plastrami sera plesniowego ( wczesniej pokroic), najlepiej Gorgonzola, ktory sie lekko wtedy nadtopi. Nastepnie polac kromki b. cienko miodem "migajac". Gotowe.
Przepis jest oryginalny mistrzyni kulinarnej Giada De Laurentiis, wnuczki znanego rezysera filmowego Dino De Laurentiis. Wyprobowany przeze mnie, uwazam ze znakomity.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Jadłam takie a'la zapiekanki - tylko pod serkiem pleśniowym były plasterki gruszki i wszystko było posypane siekanymi uprażonymi orzechami (włoskie, pistacje, nerkowce)
icon_smile.gif


Osobiście mogę je jeść bez piwa
icon_smile.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
moja ulubiona kanapka wyglada b.podobnie jak pisze Karotka:

- bagietka
- musztarda dijon
- ser plesniowy
- plater gruszki
- miod

zapiec chwile. zrobie dzis na kolacje. uwielbiam
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy