Chce podac prosty przepis na przekaske do wina/piwa. Przepis jak prosty, tak genialny, oczywiscie wg.gustu.
Skladniki
bagietka
ser plesniowy, najlepiej Gorgonzola
miod
Bagietke pokroic ukosnie na kromki m.w. 1,5 cm. Kromki ulozyc na blaszce do pieczenia (blaszki nie smarowac) i b. lekko pokropic oliwa extra virgine (tylko taka sie nadaje). Zapiec kromki w piekarniku na zloty kolor, czyli kilka minut. Natychmiast po wyjeciu z piekarnika jeszcze cieple oblozyc plastrami sera plesniowego ( wczesniej pokroic), najlepiej Gorgonzola, ktory sie lekko wtedy nadtopi. Nastepnie polac kromki b. cienko miodem "migajac". Gotowe.
Przepis jest oryginalny mistrzyni kulinarnej Giada De Laurentiis, wnuczki znanego rezysera filmowego Dino De Laurentiis. Wyprobowany przeze mnie, uwazam ze znakomity.
Skladniki
bagietka
ser plesniowy, najlepiej Gorgonzola
miod
Bagietke pokroic ukosnie na kromki m.w. 1,5 cm. Kromki ulozyc na blaszce do pieczenia (blaszki nie smarowac) i b. lekko pokropic oliwa extra virgine (tylko taka sie nadaje). Zapiec kromki w piekarniku na zloty kolor, czyli kilka minut. Natychmiast po wyjeciu z piekarnika jeszcze cieple oblozyc plastrami sera plesniowego ( wczesniej pokroic), najlepiej Gorgonzola, ktory sie lekko wtedy nadtopi. Nastepnie polac kromki b. cienko miodem "migajac". Gotowe.
Przepis jest oryginalny mistrzyni kulinarnej Giada De Laurentiis, wnuczki znanego rezysera filmowego Dino De Laurentiis. Wyprobowany przeze mnie, uwazam ze znakomity.