.agatka.
Member
- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
IMO ciasto z proszkiem to nie biszkopt. Ale kwestię nazewnictwa zostawmy purystom.
Zawsze ubijam na sztywno białka z cukrem (jak na bezę), dodaję roztrzepane żółtka, miksuję na wolnych obrotach i mąkę. Chwilę miksuję i gotowe.
Na każde jajko daję 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, stąd zaskoczyły mnie te 2 szklanki mąki na 5 jajek. To ciasto musi być strasznie gęste i dlatego potrzebny jest proszek. Inaczej pewnie by nie wyrosło.
A biszkopt musi być lekki i nie za słodki.
Zawsze ubijam na sztywno białka z cukrem (jak na bezę), dodaję roztrzepane żółtka, miksuję na wolnych obrotach i mąkę. Chwilę miksuję i gotowe.
Na każde jajko daję 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, stąd zaskoczyły mnie te 2 szklanki mąki na 5 jajek. To ciasto musi być strasznie gęste i dlatego potrzebny jest proszek. Inaczej pewnie by nie wyrosło.
A biszkopt musi być lekki i nie za słodki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: