Przepis na ciasto biszkoptowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
IMO ciasto z proszkiem to nie biszkopt. Ale kwestię nazewnictwa zostawmy purystom.

Zawsze ubijam na sztywno białka z cukrem (jak na bezę), dodaję roztrzepane żółtka, miksuję na wolnych obrotach i mąkę. Chwilę miksuję i gotowe.
Na każde jajko daję 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, stąd zaskoczyły mnie te 2 szklanki mąki na 5 jajek. To ciasto musi być strasznie gęste i dlatego potrzebny jest proszek. Inaczej pewnie by nie wyrosło.
A biszkopt musi być lekki i nie za słodki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
i ja piekę bez proszku,bo jak wiem że biszkopt z proszkiem to zawsze go "wyczuję"
dump.gif

mój ulubiony biszkopt to 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
1 szklanka cukru (250 ml)
1 szklanka mąki tortowej (250 ml)
pół szklanki oleju

Jajka w całości miksuję przez chwilę same,do momentu aż się trochę spienią,dodaję cukier,miksuję do momentu aż całość zgęstnieje a cukier całkowicie się rozpuści wtedy wciąż miksując dolewam maleńkim strumyczkiem olej ,miksuję jeszcze ze 2 minuty.Mąkę wsypuję po łyżce mieszając tylko łyżką od dołu do góry.
Całość ma konsystencję bardziej lejącą niż gęstą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika,piekę w 170 około 30 min.
Wychodzą z tego co prawda 3 placki ale ja lubię cieniutkie więc nie wiem czy Tobie Lambethka będzie taka grubośc biszkoptu pasowała.
A przy okazji-widziałaś jakie cudeńka z owocami pokazywała Elka?
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry272601

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Podawalam kiedys w Niebie przepis na biszkopt z ktorego korzystam...hm...od zawsze.
Polecam, moze Ci sie przyda, oto on:

Masy wystracza na blaszke 23cm, ktora najlepiej wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Przygotowanie biszkoptu z 4 jaj i rownej ilosci (po 125g) drobnego cukru i zwyklej maki (przesianej) zaczynam od wbicia jaj do miski i dodania cukru. Ubijam ( na najwyzszych obrotach) az masa stanie sie puszysta i conajmniej podwoi objetosc, trwa to ok 10-15 minut. Nastepnie dodaje make i lyzka delikatnie lacze ja z masa jajeczna, tak aby skladniki sie jedynie polaczyly. Piec rozgrzewam w miedzyczasie do 180C. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i pieke przez 20-25 min. Mozna sprawdzic patyczkiem. Po upieczeniu, wyjmuje z pieca, zostawiam ciasto w foremce przez 5 minut. Potem, juz bez blaszki, studze ciasto na kratce.

Biszkopt mozna przygotowac dzien lub dwa wczesniej i dobrze zapakowany trzymac w lodowce.

Tak samo przygotowuje biszkopt z 3 jaj, dodajac 90g maki i tyle samo cukru.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
dołożę i ja swoje trzy grosze. Nie mam jakiegoś uniwersalnego przepisu na biszkopt. Jak mi się umerda w głowie tak sobie robię. Raz mi tylko biszkopt nie wyszedł - zapomniałam dodać cukru
dump.gif
rofl.gif

1. Najczęściej: białka z cukrem + żółtka + mąka (z ociupinką proszku) pszenna i ziemniaczana
2. Całe jaja z cukrem + mąka (zaś oba gatunki)
3. żółtka + 1/2 cukru - ubić, białka + druga połowa cukru - ubić. Razem delikatnie połączyć i wmieszać delikatnie mąkę (z ociupinką proszku)

Jak mam robić kakaowy - odejmuję dwie łyżki mąki, a dodaję w to miejsce przesiane kakao.

edit: czasami do 1 wersji żółtka mieszam z 1 łyżką octu i ciupinką proszku i do mąki już wtedy nie daję spulchniacza

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dziekuje dziewczyny za przepisy. Bede probowala i zobaczymy, ktorego uda mi sie nie zepsuc
rofl.gif

Teraz jak tak poczytalam jak Wy robicie biszkopty to faktycznie w tym ''moim'' przepisie jest masa maki!!
dump.gif

Sciagnelam go z internetu a ze wyszedl to sie go trzymalam jak tonacy brzytwy
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy