Przyprawa do shoarmy*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_smile.gif

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Zakochałam się w tej przyprawie ! Kupiłam gotową ale na pewno teraz zrobię ją sama ! Też wyczuwam w niej cynamon ale wydaje mi się, że on rewelacyjnie pasuje do tej orientalnej mieszanki !
Co do Sphinxa też mam mieszane uczucia ! Na początku było super, teraz idą na łatwiznę a jakoś dań wątlpiwa i "zimna" !

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Wczoraj robiłam (ze świeżym czosnkiem i imbirem). Pychota. Ciąg dalszy marynuje się w lodówce, bedzie na dzisiejszy obiad.
lecker.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Mała_Mi @ 6 May 2008, 13:02 ) index.php?act=findpost&pid=700231Zastanawiałm się, jak go wpisać
icon_smile.gif

Nie wątpię, że Twój przepis też jest bardzo smaczny, bo stanowi ciekawą mieszankę przypraw. Na pewno takze go wypróbuję.
icon_smile.gif

Zauważyłam, że restauracje idą na łatwiznę ;) i stosują jak najprostsze mieszanki.
Prosty smak dobrze dobranych trzech przypraw zawsze bedzie lepszy od zbieraniny przypadkowej kilkunastu

I ja sprobuje. Porownam najpierw do przepisu, ktory podawalam, zeby miec wyobrazenie czym sie roznia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kermidt jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach
zahnlos.gif
, jeśli będziesz porównywać do swoich szaszłyków marokańskich, to jednak jest różnica, robiłam je kiedyś, też smaczne ale jednak inne.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ta mieszanka jest absolutnie przepyszna i od dzisiaj moja ulubiona. Jedyną modyfikacją było użycie świeżego czosnku (2 zęby na połowę ilości przypraw, chociaż między Bogiem a prawdą, sypałam je trochę na oko, bo kolendrę, pieprz i kumin mieliłam i nie odmierzałam zbyt dokładnie). Zamarynowałam pokrojone na małe kawałki mięso z kurczęcych ud, upiekłam pod grillem w piekarniku i umarliśmy zbiorowo (no, we dwoje) z rozkoszy gastrycznej.
Aha, zamiast cayenne, które sobie wyszło, użyłam hiszpańskiej ostrej papryki suszonej na słońcu.
Do tego basmati, a sos czosnkowy (grecki jog, czosnek, suszona mięta, kumin) wymieszałam z posiekaną cykorią.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Zrobiłam tą przyprawę do piersi z indyka, niby nie złe, ale nie koniecznie pod mój gust.
Kolejny raz użyłam jej do pieczonych żeberek i jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie wolą takie przyprawy do tłustszego mięsa. Dziękuję bardzo za przepis
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy