- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
0,5 litra chudego mleka
4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku/granulowanego
4 czubate łyżeczki żelatyny
1/4 szkl wody do namoczenia żelatyny
słodzik do smaku
aromat do ciast waniliowy i śmietankowy po 2-3 krople
Do wysokiego naczynia (takiego do ubijania śmietanki mikserem) odmierzamy pół litra zimnego mleka, odlewamy pół szklanki i dobrze te pół szklanki podgrzewamy. W podgrzanym mleku rozpuszczamy mleko w proszku i słodzik, mieszamy dokładnie i łączymy z pozostałym zimnym mlekiem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż napęcznieje. Po tym czasie mieszamy znowu i wstawiamy do mikrofali (lub do naczynia z gorącą wodą) na kilka sekund - żelatyna zmieni stan skupienia z zelowych kulek w ciecz.
Do idealnie rozpuszczonej żelatyny odlewamy około 1/4 , 1/2 szkl mleka (tego z rozpuszczonym mlekiem w proszku i słodzikiem) mieszamy i wlewamy całość do mleka energicznie mieszając.
Wstawiamy do lodówki w tym naczyniu do ubijania, czekamy aż całkowicie stężeje.
Przygotowujemy naczynia w których chcemy umieścić nasze ptasie mleczko.
Kiedy stężenie jest już maksymalne, wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut, aż masa widocznie powiększy objętość.
Szybko przekładamy piankę do naczynek docelowych i wstawiamy do lodówki. Masa tężeje bardzo szybko i jesli nie uda nam się ładnie ułozyć masy w naczynkach miksowanie można powtórzyć przez chwilkę i dokończyć przekładanie.
Z tego przepisu nie uzyskałam jeszcze tego co zamierzam, a mianowicie efektu jak najbardziej zbliżonego do prawdziwego ptasiego mleczka w czekoladzie. Już wiem że żelatyny trzeba dac sporo więcej bo konsystencja teraz była fajna ale wciąż zbyt delikatna by pokroić masę na prostokąty i nałozyć polewę. Polewę mam zamiar zrobić na bazie mleka, mleka w proszku, słodzika, kakao i żelatyny.
Jednak jako deser pianka taka warta jest spróbowania. W czystej postaci, z galaretką, albo np z musem z rabarbaru będzie smakowała doskonale.
Z takich samych proporcji ale z 3 łyżeczkami żelatyny i 2 łyżeczkami kakao i bez mleka w proszku robiłam też kakaową piankę. Wyszła leciutka jak chmurka, przypomina trochę deser Paradis http://www.google.com/imgres?imgurl=http:/...419&bih=756
Zapraszam do eksperymentowania z dodatkami, przyprawami i dzielenia się modyfikacjami i ich efektami
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: