- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto kakaowe:
5 jajek
3 łyżeczki kakao
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka z wodą i resztę składników. Piec ok 30 min w 180 st.
Ciasto orzechowe:
11 łyżek cukru
100 g posiekanych orzechów
75 g rodzynek
6 jajek
4 pokruszone biszkopty
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić sztywną pianę z białek i cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier oraz resztę skladników. Piec ok 30 min w 180 st.
Masa budyniowa:
200 g masła
3/4 szkl mleka
4 żółtka
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę i kawę. Mleko zagotować, dodać dobrze roztrzepaną masę, ugotować budyń.
MAsło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ponadto:
2 czerwone galaretki
600 g ptasiego mleczka waniliowego
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody. Na cieście kakaowym rozsmarować płowę masy i rozłożyć na niej ptasie mleczko. Zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka będzie sztywna wyłożyć na nią pozostałą masę, przykryć ciastem orzechowym.
Udekorować.
Ciasto wygląda świetnie w przekroju
Smakuje wyśmienicie, szczególnie dla wielbicieli ptasiego mleczka
Piekłam w blaszce takiej 25 x 40 cm.
Polecam
5 jajek
3 łyżeczki kakao
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka z wodą i resztę składników. Piec ok 30 min w 180 st.
Ciasto orzechowe:
11 łyżek cukru
100 g posiekanych orzechów
75 g rodzynek
6 jajek
4 pokruszone biszkopty
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić sztywną pianę z białek i cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier oraz resztę skladników. Piec ok 30 min w 180 st.
Masa budyniowa:
200 g masła
3/4 szkl mleka
4 żółtka
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę i kawę. Mleko zagotować, dodać dobrze roztrzepaną masę, ugotować budyń.
MAsło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ponadto:
2 czerwone galaretki
600 g ptasiego mleczka waniliowego
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody. Na cieście kakaowym rozsmarować płowę masy i rozłożyć na niej ptasie mleczko. Zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka będzie sztywna wyłożyć na nią pozostałą masę, przykryć ciastem orzechowym.
Udekorować.
Ciasto wygląda świetnie w przekroju


Piekłam w blaszce takiej 25 x 40 cm.
Polecam
