- Maj 25, 2007
- 275
- 0
- 0
Polewa:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Składniki zagotować, podzielić na pół, jedną część wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Masa:
1 1/2 szklanki mleka
3 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki żelatyny
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dodać żelatynę, ostudzić. Mleko zmiksować ze Śnieżką, dodać galaretkę. Wylać do tortownicy na zastygniętą warstwę polewy, jak zastygnie zalać drugą częścią polewy. Kroić w prostokąciki jak sklepowe ptasie mleczko, albo według uznania.
Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z żelatyną w polewie, bo wtedy się ciągnie. Jest bardzo lekkie, smaczne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Ładnie też wygląda, ale na razie nie mam zdjęcia
(
Przepis zaczerpnięty od koleżanki lata temu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Składniki zagotować, podzielić na pół, jedną część wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Masa:
1 1/2 szklanki mleka
3 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki żelatyny
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, dodać żelatynę, ostudzić. Mleko zmiksować ze Śnieżką, dodać galaretkę. Wylać do tortownicy na zastygniętą warstwę polewy, jak zastygnie zalać drugą częścią polewy. Kroić w prostokąciki jak sklepowe ptasie mleczko, albo według uznania.
Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z żelatyną w polewie, bo wtedy się ciągnie. Jest bardzo lekkie, smaczne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Ładnie też wygląda, ale na razie nie mam zdjęcia
Przepis zaczerpnięty od koleżanki lata temu