- Lip 9, 2009
- 3,219
- 0
- 0
Nie znalazłam tego przepisu, więc ośmielam się zamieścić.
Nie pamiętam z jakiego pochodzi źródła, ale korzystam z niego już od bardzo, bardzo dawna.
Ptasie mleczko
8 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
30 g żelatyny
2-3 łyżki kakao
biszkopt lub biszkopty
galaretka owocowa
kilka kropli olejku waniliowego
sok z cytryny lub kwasek do smaku
Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem. Wylać na biszkopty rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody− odstawić do przestudzenia. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Stale mieszając, stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać aromat i sok z cytryny do smaku. Połowę powstałej masy wyłożyć na biszkopty, do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na białą. można także dodawać dowolne barwniki i komponować własną tęczę. Można polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Z uwagi na użycie surowego białka, jajka zawsze sparzam gorącą wodą.
Deser nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a efekt jest o niebo lepszy niż ze sklepu.
Przygotowanie ok. 30 min. Czas oczekiwania to czas w jakim stężeje galaretka i masa białkowa z żelatyną ok. 2−3 godz. w lodówce. Proporcje na dużą tortownicę.
Jeżeli ten przepis znalazł się juz wcześniej proszę o usunięcie mojego wpisu
Nie pamiętam z jakiego pochodzi źródła, ale korzystam z niego już od bardzo, bardzo dawna.
Ptasie mleczko
8 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
30 g żelatyny
2-3 łyżki kakao
biszkopt lub biszkopty
galaretka owocowa
kilka kropli olejku waniliowego
sok z cytryny lub kwasek do smaku
Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem. Wylać na biszkopty rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody− odstawić do przestudzenia. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Stale mieszając, stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać aromat i sok z cytryny do smaku. Połowę powstałej masy wyłożyć na biszkopty, do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na białą. można także dodawać dowolne barwniki i komponować własną tęczę. Można polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Z uwagi na użycie surowego białka, jajka zawsze sparzam gorącą wodą.
Deser nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a efekt jest o niebo lepszy niż ze sklepu.
Przygotowanie ok. 30 min. Czas oczekiwania to czas w jakim stężeje galaretka i masa białkowa z żelatyną ok. 2−3 godz. w lodówce. Proporcje na dużą tortownicę.

Jeżeli ten przepis znalazł się juz wcześniej proszę o usunięcie mojego wpisu
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: