Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Puchatkowa babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 99818" data-attributes="member: 8"><p>Babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem. </p><p></p><p>250 g mąki, 40 g drożdży, 4 duże - lub 5 mniejszych jajek, 250 g szynki konserwowej lub kto może – parmeńskiej, (w żadnym wypadku wędzonej) 150 g żółtego sera (ementaler lub gouda), pół szklanki białego wytrawnego wina, pół szklanki oliwy z oliwek. </p><p></p><p>Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić najpierw na grube plastry (3 – 4 mm) i kolejno w kostkę wielkości małego groszku. Oba składniki wymieszać ze sobą. </p><p>Wino podgrzać lekko (nie więcej jak do 30 stopni), pokruszyć i rozpuścić w nim drożdże. </p><p>Nie trzeba czekać aż wyrosną!!! Do miski wsypać mąkę, wlać wino z drożdżami. Przepłukać szklankę po winie oliwą i wlać do mąki. Dodać całe jajka i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać szynkę z serem i bardzo dokładnie wymieszać. </p><p></p><p>Do pieczenia służy powlekana (czarna!) forma do babek z &#8222;kominkiem&#8221;. </p><p>UWAGA! Formy nie należy smarować tłuszczem, ani wysypywać tartą bułką czy mąką! </p><p></p><p>Ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i postawić na stołeczku w pobliżu piekarnika. </p><p>Dopiero teraz nastawić piec na 200 stopni. Po 20 minutach piec powinien być odpowiednio gorący, a i ciasto wyrośnie dostatecznie. </p><p>Piec 60 – 75 minut, sprawdzając wilgotność długim patyczkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 99818, member: 8"] Babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem. 250 g mąki, 40 g drożdży, 4 duże - lub 5 mniejszych jajek, 250 g szynki konserwowej lub kto może – parmeńskiej, (w żadnym wypadku wędzonej) 150 g żółtego sera (ementaler lub gouda), pół szklanki białego wytrawnego wina, pół szklanki oliwy z oliwek. Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić najpierw na grube plastry (3 – 4 mm) i kolejno w kostkę wielkości małego groszku. Oba składniki wymieszać ze sobą. Wino podgrzać lekko (nie więcej jak do 30 stopni), pokruszyć i rozpuścić w nim drożdże. Nie trzeba czekać aż wyrosną!!! Do miski wsypać mąkę, wlać wino z drożdżami. Przepłukać szklankę po winie oliwą i wlać do mąki. Dodać całe jajka i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać szynkę z serem i bardzo dokładnie wymieszać. Do pieczenia służy powlekana (czarna!) forma do babek z „kominkiem”. UWAGA! Formy nie należy smarować tłuszczem, ani wysypywać tartą bułką czy mąką! Ciasto przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i postawić na stołeczku w pobliżu piekarnika. Dopiero teraz nastawić piec na 200 stopni. Po 20 minutach piec powinien być odpowiednio gorący, a i ciasto wyrośnie dostatecznie. Piec 60 – 75 minut, sprawdzając wilgotność długim patyczkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Puchatkowa babka drożdżowa z szynką i z żółtym serem.
Top
Bottom