Puchatkowa Kremówka Kardynalska

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
robiłam wczoraj.
jak zwykle przepyszna.
dzięki użyciu rękawa cukierniczego wyszły mi dwa ciasta
fiesgrins.gif


smarowała domowym dżemem truskawkowo - rabarbarowym.
przełożenie ze śmietany kremówki i serka waniliowego.
w ozdoby się nie bawiłam więc część posypana uprażonymi migdalami w płatkach (dla Taty
icon_wink.gif
), a druga część kokosem uprażonym na chrupko z masłem, miodem i cukrem brązowym (dla Mamy
icon_wink.gif
)

Jedno z naszych czołowych ciast Puchatku !
icon_smile.gif

Najbardziej mi smakuje latem ze świeżymi owocami
icon_rolleyes.gif
 

Lacrossa

Member
Lis 21, 2010
4
0
0
Witam
robiłam dwa razy tę kremówkę i za każdym razem nie udawał mi się biszkopt jakiś taki mały jakby niedopieczony.
Nie wiem co źle robię, ciasto przepyszne rozchodzi się błyskawicznie nawet z nieudanym biszkoptem.
Proszę doradźcie coś.
Pozdr
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Może zbyt krótko ubijasz jajka? One muszą być sztywne prawie jak dobrze ubita piana. Spróbuj nastepnym razem ubić najpierw same białka, dodając pod koniec cukier i ubijaj aż będzie błyszczące, na sam koniec dodaj żółtka i ubijaj aż masa będzie gęsta, potem ostrożnie wmieszaj mąkę (najlepiej przesiewaną przez sitko na masę) na dwa lub trzy razy i mieszaj dużą łyżką, lub trzepaczką od spodu miski do góry ale powoli, bez bełtania i ubijania, żeby stracić jak najmniej powietrza wbitego do masy podczas ubijania - powinno się udać
fiesgrins.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Mojej rodzinie smakowała. Pewnie jeszcze powtórzę.
 

Załączniki

  • krem_wka_kardynalska_przekr_j.jpg
    krem_wka_kardynalska_przekr_j.jpg
    141.7 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy