Puchatkowy młody schab pieczony w głębokim maśle*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Młody schab pieczony w głębokim maśle, bogato szpikowany czosnkiem

Filet ze schabu bez kości (koniecznie z młodej świni) okroić z resztek błon i tłuszczyków. Ma zostać tylko czysto samo mięso, które na ½ godziny przed pieczeniem, bardzo bogato ze wszystkich stron dookoła naszpikować czosnkiem (co jakieś 3 cm, w lewo, w prawo, w górę i w dół) i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W pierwszej chwili wygląda na to, że ilość czosnku jest karykaturalnie nadmierna, ale za to efekt końcowy jest rewelacyjny !

Forma do pieczenia musi być tak dopasowana wielkością, aby schab wypełniał ją prawie
w całości !!! Czyli mięso musi być pieczone w głębokim maśle.
Mięso przesmażyć krótko ze wszystkich stron na maśle z domieszką oliwki. Oliwki dodaje się po to, aby masło się nie przypaliło w wysokiej temperaturze. Schab przełożyć do formy
i zalać kostką, roztopionego i wrzącego masła. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach wlać szklankę gorącej wody i piec dalej pod przykryciem do miękkości. Czosnek powinien przybrać zielonkawą barwę, co na tle białości mięsa, wygląda bardzo ciekawie.

Trochę większe rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Wrzucić na odrobinę oliwki w rondelku
i mocno podgrzać stale mieszając. Doprawić łyżką białego winnego octu. Trzymać mieszając na gazie, aż rzodkiewki staną się czerwone. To może potrwać 10 – 12 minut.
Kalarepę obrać i poszatkować w plastry tak cienko jak tylko się da. Powstałe plastry poukładać w foremny stos i pokroić dużym ostrym nożem na cieniuteńka zapałeczkę.
Na dno płaskiego rondelka wlać parę łyżek białego wytrawnego wina (kto nie ma, nie musi) i łyżeczkę masła. Podgrzać i na to wrzucić pokrojona kalarepę. Zamieszać i doprawić odrobina cukru (mniej niż pół łyżeczki) Gotować powoli na małym gazie aż zmięknie,
do życzonego stopnia. Ja podaję al dente.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Ten schab to jest mistrzostwo swiata, lepszego nigdy nie jadlam. Zmienilam tylko jedno w przepisie - pieklam w rekawie foliowym. Jest mieciutki, soczysty i ... maslany.
icon_smile.gif


Puchatku - bardzo dziekuje za ten wysmienity przepis
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Tak... to prawda. Schab delikatniuśki. Zapomniałam zrobić zdjęcie, bo nam się spieszyło do skosztowania. I już tym razem nie zrobię... Zostało samo masło, które będzie służyć jako smarowidełka. Polecam gorąco, bo mięso pierwsza klasa.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Jestem fanką tego schabiku. Pyszność po prostu pyszność :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,375
274
83
Czy Puchu zmienił sekretarkę : :mrgreen:
Przepis dodaję do ulubionych
 

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
pytanko - zczym podawac? z ziemniakami ? i z jaka salastka/surowka?
Ja ten schab podałam z ziemniakami mlodymi z wody z koperkirm i masełkiem, warzywa to kalarepka i rzodkiwka, myślę że można tyż sałatez delikatnym sosem lub mizerię.

Wiogóle ten schab to jest raj na ziemi i gęba w niebie i należy tylko Puchatkowej Zofii zazdrościć taakiego skarbu jakim jest Puchatek :wink:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Powiem tylko tyle - MNIAM!!!! :anbetung:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
wow

no tak, chyba tego w wodzie nigdy nie zrobie.
Jak z tym czosnkiem?
Male naciecia i wkladac?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
ja tez nie

ale po Twoim schabie w mleku wpisalam w wyszukiwarke SCHAB i wyszlo szydlo z worka.
Akurat mam schab po 3$ za kg :shock: i pomylilam sie - kupilam 2 razy czosnek :lol: :lol: :lol:
mysle, ze go tez namajerankuje. Wieprzowina czosnek i majeranek mniamm...
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,375
274
83
Też mam schab i tez się zamierzyłam Kto robił, niech powie, czy mogę go upiec w keksówce. Innego naczynia bardziej dopasowanego nie mam.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Obawiam się, że potem tę keksówkę tylko do tego schabu będziesz musiała używać... ;)
Chociaż, może jeśli wyłożysz ją szczelnie folią aluminiową...? :gruebel:

A rękawa/folii do pieczenia nie masz?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,375
274
83
No mam, ale rękaw serszy :mrgreen:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No to wsadź schab w rękaw i całość do keksówki. Tylko czy keksówki nie należałoby nasmarować...? :denknach:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
pieklam schab w masle z cebulka.
Krojone na plastry i przekaladane - rzad schabu, rzad cebuli, masla kostka na wierzch.
Foremka - teflon- dzialala dalej.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wytłumaczcie mi o co chodzi z tym szpikowaniem - to ma taki jeż powstać? Ile tych ząbków mam przygotować?

i jak długo piec ? :roll: