Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowy młody schab pieczony w głębokim maśle*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 99826" data-attributes="member: 8"><p>Młody schab pieczony w głębokim maśle, bogato szpikowany czosnkiem </p><p></p><p>Filet ze schabu bez kości (koniecznie z młodej świni) okroić z resztek błon i tłuszczyków. Ma zostać tylko czysto samo mięso, które na &frac12; godziny przed pieczeniem, bardzo bogato ze wszystkich stron dookoła naszpikować czosnkiem (co jakieś 3 cm, w lewo, w prawo, w górę i w dół) i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. </p><p>W pierwszej chwili wygląda na to, że ilość czosnku jest karykaturalnie nadmierna, ale za to efekt końcowy jest rewelacyjny ! </p><p></p><p>Forma do pieczenia musi być tak dopasowana wielkością, aby schab wypełniał ją prawie </p><p>w całości !!! Czyli mięso musi być pieczone w głębokim maśle. </p><p>Mięso przesmażyć krótko ze wszystkich stron na maśle z domieszką oliwki. Oliwki dodaje się po to, aby masło się nie przypaliło w wysokiej temperaturze. Schab przełożyć do formy </p><p>i zalać kostką, roztopionego i wrzącego masła. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach wlać szklankę gorącej wody i piec dalej pod przykryciem do miękkości. Czosnek powinien przybrać zielonkawą barwę, co na tle białości mięsa, wygląda bardzo ciekawie. </p><p></p><p>Trochę większe rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Wrzucić na odrobinę oliwki w rondelku </p><p>i mocno podgrzać stale mieszając. Doprawić łyżką białego winnego octu. Trzymać mieszając na gazie, aż rzodkiewki staną się czerwone. To może potrwać 10 – 12 minut. </p><p>Kalarepę obrać i poszatkować w plastry tak cienko jak tylko się da. Powstałe plastry poukładać w foremny stos i pokroić dużym ostrym nożem na cieniuteńka zapałeczkę. </p><p>Na dno płaskiego rondelka wlać parę łyżek białego wytrawnego wina (kto nie ma, nie musi) i łyżeczkę masła. Podgrzać i na to wrzucić pokrojona kalarepę. Zamieszać i doprawić odrobina cukru (mniej niż pół łyżeczki) Gotować powoli na małym gazie aż zmięknie, </p><p>do życzonego stopnia. Ja podaję al dente.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 99826, member: 8"] Młody schab pieczony w głębokim maśle, bogato szpikowany czosnkiem Filet ze schabu bez kości (koniecznie z młodej świni) okroić z resztek błon i tłuszczyków. Ma zostać tylko czysto samo mięso, które na ½ godziny przed pieczeniem, bardzo bogato ze wszystkich stron dookoła naszpikować czosnkiem (co jakieś 3 cm, w lewo, w prawo, w górę i w dół) i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W pierwszej chwili wygląda na to, że ilość czosnku jest karykaturalnie nadmierna, ale za to efekt końcowy jest rewelacyjny ! Forma do pieczenia musi być tak dopasowana wielkością, aby schab wypełniał ją prawie w całości !!! Czyli mięso musi być pieczone w głębokim maśle. Mięso przesmażyć krótko ze wszystkich stron na maśle z domieszką oliwki. Oliwki dodaje się po to, aby masło się nie przypaliło w wysokiej temperaturze. Schab przełożyć do formy i zalać kostką, roztopionego i wrzącego masła. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach wlać szklankę gorącej wody i piec dalej pod przykryciem do miękkości. Czosnek powinien przybrać zielonkawą barwę, co na tle białości mięsa, wygląda bardzo ciekawie. Trochę większe rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Wrzucić na odrobinę oliwki w rondelku i mocno podgrzać stale mieszając. Doprawić łyżką białego winnego octu. Trzymać mieszając na gazie, aż rzodkiewki staną się czerwone. To może potrwać 10 – 12 minut. Kalarepę obrać i poszatkować w plastry tak cienko jak tylko się da. Powstałe plastry poukładać w foremny stos i pokroić dużym ostrym nożem na cieniuteńka zapałeczkę. Na dno płaskiego rondelka wlać parę łyżek białego wytrawnego wina (kto nie ma, nie musi) i łyżeczkę masła. Podgrzać i na to wrzucić pokrojona kalarepę. Zamieszać i doprawić odrobina cukru (mniej niż pół łyżeczki) Gotować powoli na małym gazie aż zmięknie, do życzonego stopnia. Ja podaję al dente. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowy młody schab pieczony w głębokim maśle*
Top
Bottom