Pudding pomarańczowy

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Tak był nazwany w oryginalnym przepisie, który znalazłam na rosyjskiej stronce więc niech tak już zostanie
icon_smile.gif


Pomarańcze są w deserze bardzo wyczuwalne, cudnie pachnie i ma zrównoważoną słodycz
icon_smile.gif


Jak dla mnie idealnie
icon_smile.gif


Polecam!



Składniki:

* 1 pomarańcza
* 2 żółtka
* 3/4 szklanki mleka
* 50g cukru
* 12g żelatyny


Z pomarańczy ścieramy skórkę(około 1 płaskiej łyżeczki, odkładamy na bok), wyciskamy sok nad miseczką i wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na godzinkę aż spęcznieje.

Żółtka lekko ubijamy.

Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy startą skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier (mieszamy), żelatynę z sokiem (mieszamy) i żółtka (znów mieszamy). Gotujemy na małym ogniu 15minut, ciągle mieszając
icon_smile.gif


Trochę się trzeba naruszać ręką, ale smak puddingu nam to wynagrodzi ;)

Po 15 min masę przelewamy do foremek ( u mnie jedna większa), schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja pudding zrobiłam wieczorek, w lodówce siedział całą noc a rano został zjedzony
icon_smile.gif


Żeby wyjąć deser z foremki wystarczy delikatnie nożem go podważyć z każdej strony lub foremkę włożyć na parę sekund do gorącej wody. I hop na talerz
icon_smile.gif


Smacznego
icon_smile.gif



pudding1331small.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy