- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Tak był nazwany w oryginalnym przepisie, który znalazłam na rosyjskiej stronce więc niech tak już zostanie
Pomarańcze są w deserze bardzo wyczuwalne, cudnie pachnie i ma zrównoważoną słodycz
Jak dla mnie idealnie
Polecam!
Składniki:
* 1 pomarańcza
* 2 żółtka
* 3/4 szklanki mleka
* 50g cukru
* 12g żelatyny
Z pomarańczy ścieramy skórkę(około 1 płaskiej łyżeczki, odkładamy na bok), wyciskamy sok nad miseczką i wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na godzinkę aż spęcznieje.
Żółtka lekko ubijamy.
Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy startą skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier (mieszamy), żelatynę z sokiem (mieszamy) i żółtka (znów mieszamy). Gotujemy na małym ogniu 15minut, ciągle mieszając
Trochę się trzeba naruszać ręką, ale smak puddingu nam to wynagrodzi
Po 15 min masę przelewamy do foremek ( u mnie jedna większa), schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja pudding zrobiłam wieczorek, w lodówce siedział całą noc a rano został zjedzony
Żeby wyjąć deser z foremki wystarczy delikatnie nożem go podważyć z każdej strony lub foremkę włożyć na parę sekund do gorącej wody. I hop na talerz
Smacznego

Pomarańcze są w deserze bardzo wyczuwalne, cudnie pachnie i ma zrównoważoną słodycz

Jak dla mnie idealnie

Polecam!
Składniki:
* 1 pomarańcza
* 2 żółtka
* 3/4 szklanki mleka
* 50g cukru
* 12g żelatyny
Z pomarańczy ścieramy skórkę(około 1 płaskiej łyżeczki, odkładamy na bok), wyciskamy sok nad miseczką i wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na godzinkę aż spęcznieje.
Żółtka lekko ubijamy.
Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy startą skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier (mieszamy), żelatynę z sokiem (mieszamy) i żółtka (znów mieszamy). Gotujemy na małym ogniu 15minut, ciągle mieszając

Trochę się trzeba naruszać ręką, ale smak puddingu nam to wynagrodzi
Po 15 min masę przelewamy do foremek ( u mnie jedna większa), schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja pudding zrobiłam wieczorek, w lodówce siedział całą noc a rano został zjedzony

Żeby wyjąć deser z foremki wystarczy delikatnie nożem go podważyć z każdej strony lub foremkę włożyć na parę sekund do gorącej wody. I hop na talerz

Smacznego

