- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
750 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
200 g szynki
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
3 jajka
125 g kaszy manny
50 g mąki ziemniaczanej
80 g miękkiego masła
sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa
bułka tarta
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa lub rozgnieść na puree. Szynkę pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać, szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Wszystko włożyć do miski.
2. Dodać jajka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, wiórki maślane i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i doprawić do smaku.
3. Ciastem napełnić wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Formę zamknąć i włozyć do kąpieli wodnej i gotować 60 min. na średnim ogniu.
4. Formę opłukać zimną wodą i przełozyć pudding na talerz.
Kilka uwag:
Ziemniaki należy ugotować wcześniej.
Ciasto można również upiec - 40 minut w 180 C.
Ciasto podaje się z sosem pomidorowym i sałatką warzywną.
Smacznego!
750 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
200 g szynki
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
3 jajka
125 g kaszy manny
50 g mąki ziemniaczanej
80 g miękkiego masła
sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa
bułka tarta
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa lub rozgnieść na puree. Szynkę pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać, szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Wszystko włożyć do miski.
2. Dodać jajka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, wiórki maślane i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i doprawić do smaku.
3. Ciastem napełnić wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Formę zamknąć i włozyć do kąpieli wodnej i gotować 60 min. na średnim ogniu.
4. Formę opłukać zimną wodą i przełozyć pudding na talerz.
Kilka uwag:
Ziemniaki należy ugotować wcześniej.
Ciasto można również upiec - 40 minut w 180 C.
Ciasto podaje się z sosem pomidorowym i sałatką warzywną.
Smacznego!