poserbaby @ 8 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1440634A w ogóle, to bardzo mi się podoba ta nazwa - mięso rozwlekaneSzukałam na to jakiejś nazwy w naszym języku i nie znalazłam nic ciekawego, a tu proszę![]()
Też kiedyś tu szukałam: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1072810 ale nie znalazłamMięso w każdym razie robiłam wtedy w wolnowarze, niestety zapomniałam o tym napisać i teraz już nie pamiętam z jakiego przepisu korzystałam. Wolnowar oddałam ciotce bo się na niego obraziłam, więc teraz robię pulled pork w piekarniku. W sobotę zrobiłam karkówkę, 1,5 kg mięsa najpierw okroiłam z tłuszczu widocznego, a potem zalałam na noc zalewą taką:![]()
- 1/2 l coca coli
- 1/2 szklanki sosu barbecue Develey,a może ciut więcej tego było nawet
- 2,5 łyżeczki soli morskiej
- sporo świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pimenton de la vera, czyli papryki wędzonej
- 1 łyżeczka sosu piri piri średnio ostrego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
Mięso włożone było do gęsiarki, jak wlałam zalewę, to posypałam wierzch dużą czerwoną cebulą pokrojoną w piórka i poszło do zimnego pod pokrywką.
Następnego dnia wstawiłam do 200 stopni na pół godziny, potem zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i siedziało ok. 4 godzin. Po tym czasie dało się już rozdzielać, ale czekało jeszcze w 130 stopniach ok. 40 minut na dodatki. Pierwszego dnia poszło po polskubo z ziemniakami puree i surówką z buraczków, takie w większych kawałkach, nie rozdrobnione i bez sosu prawie, ale dwa kolejne jedliśmy z bułkami hamburgerowymi wg tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12304 Do bułek mięso wyjęłam z sosu, bo wyszedł dość rzadki i zredukowałam sos gotując na wolnym ogniu ok. 35 minut, zrobił się taki błyszczący i syropowy, mięso zagotowałam raz jeszcze z sosem i było idealne. Aha, po pierwszym dniu sos wstawiłam do zimnego i potem zdjęłam z niego cały tłuszcz jaki zastygł na wierzchu. A bułki wystarczyło przekroić, nadziać mięsem, potem na to coleslaw i wio, super smaczne![]()
![]()
dziunia @ 5 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1504079Wolnowar oddałam ciotce bo się na niego obraziłam,Dlaczego?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.