Pulled Pork

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Pulled Pork

Najbardziej trafiającą mi do przekonania mieszankę do wykonania tej potrawy znalazłem na http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html Więc nie wymyślając już dynamitu przepisuję przepis.

Pulled_Pork_cin.jpg


ok 2 kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości (u mnie wieprzowina z rasy puławskiej)
mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu
4 ząbki czosnku starte na tarce
1 łyżka ostrego chilli
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej
100g brązowego cukru

Utłucz w moździerzu suche składniki, wymieszaj ze startym czosnkiem i pastą paprykową.

solanka
2 litry wody
130g soli morskiej
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.

Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte przełóż do miski lub worka strunowego i zalej marynatą tak, by było nią całkowicie przykryte. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw.

piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.

wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin.

Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.

Pulled pork składaj w wielkie, soczyste kanapki: chrupiące kromki chleba, liście szpinaku lub sałaty, plastry pomidora, pieczonej papryki albo domowego kiszonego ogórka, z dobrym chrzanem

Ps. Jako pieczywa użyłem bułeczek podobnych do tych z Subway https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983
Ps2. Jako podkład pod mięso użyłem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211
Ps3. Podczas pieczenia wydziela się bardzo dużo sosu, a po rozdrobnieniu mięso wydaje się suche, warto więc powstały wos odlać do oddzielnego naczynia, a następie już podczas przyrządzania Polled porka wymieszać mięso gorącym sosem.
 

Załączniki

  • Pulled_Pork_cin.jpg
    Pulled_Pork_cin.jpg
    366.7 KB · Wyświetleń: 2

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Znam i uwielbiam w trochę innej wersji - przepyszne!
mniam.gif
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...pulled&st=0
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Jak dla mnie brakuje pomidorow, ale przede wszystkim sosu!
Oryginalnie wszelkie miesa robione sa na bbq, smarowane w czasie grilowania sosem dwadziesciatysiecyrazy
icon_smile.gif

Mam taka ochote, ze musimy w tym roku pojsc na festiwal.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy