- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pulled Pork
Najbardziej trafiającą mi do przekonania mieszankę do wykonania tej potrawy znalazłem na http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html Więc nie wymyślając już dynamitu przepisuję przepis.
ok 2 kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości (u mnie wieprzowina z rasy puławskiej)
mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu
4 ząbki czosnku starte na tarce
1 łyżka ostrego chilli
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej
100g brązowego cukru
Utłucz w moździerzu suche składniki, wymieszaj ze startym czosnkiem i pastą paprykową.
solanka
2 litry wody
130g soli morskiej
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.
Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte przełóż do miski lub worka strunowego i zalej marynatą tak, by było nią całkowicie przykryte. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw.
piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.
wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin.
Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.
Pulled pork składaj w wielkie, soczyste kanapki: chrupiące kromki chleba, liście szpinaku lub sałaty, plastry pomidora, pieczonej papryki albo domowego kiszonego ogórka, z dobrym chrzanem
Ps. Jako pieczywa użyłem bułeczek podobnych do tych z Subway https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983
Ps2. Jako podkład pod mięso użyłem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211
Ps3. Podczas pieczenia wydziela się bardzo dużo sosu, a po rozdrobnieniu mięso wydaje się suche, warto więc powstały wos odlać do oddzielnego naczynia, a następie już podczas przyrządzania Polled porka wymieszać mięso gorącym sosem.
Najbardziej trafiającą mi do przekonania mieszankę do wykonania tej potrawy znalazłem na http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html Więc nie wymyślając już dynamitu przepisuję przepis.

ok 2 kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości (u mnie wieprzowina z rasy puławskiej)
mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu
4 ząbki czosnku starte na tarce
1 łyżka ostrego chilli
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej
100g brązowego cukru
Utłucz w moździerzu suche składniki, wymieszaj ze startym czosnkiem i pastą paprykową.
solanka
2 litry wody
130g soli morskiej
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.
Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte przełóż do miski lub worka strunowego i zalej marynatą tak, by było nią całkowicie przykryte. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw.
piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.
wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin.
Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.
Pulled pork składaj w wielkie, soczyste kanapki: chrupiące kromki chleba, liście szpinaku lub sałaty, plastry pomidora, pieczonej papryki albo domowego kiszonego ogórka, z dobrym chrzanem
Ps. Jako pieczywa użyłem bułeczek podobnych do tych z Subway https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983
Ps2. Jako podkład pod mięso użyłem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211
Ps3. Podczas pieczenia wydziela się bardzo dużo sosu, a po rozdrobnieniu mięso wydaje się suche, warto więc powstały wos odlać do oddzielnego naczynia, a następie już podczas przyrządzania Polled porka wymieszać mięso gorącym sosem.