- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na zyczenie Margot
PUMPERNICKLE BREAD
Pre-ferment (5 dni przed pieczeniem chleba):
300g razowej maki zytniej (najlepiej stoneground - zarnowej)
200g cietego zyta
100g molasy
10g kminku
100g maki wymieszac z 120g goracej wody.
Zostawic na 24 godziny i dokarmiac kazdego dnia 50g maki i 75g goracej wody(przez 4 kolejne dni).
Pierszego dnia gdy nastawiamy zakwas, nalezy rowniez zrobic "soak": wymieszac 200g cietego zyta z 100g molasy i 100g goracej wody. Trzymac w temp.pokojowej. Mieszac codziennie (np. wtedy gdy dokarmiamy zakwas). Czwartego dnia dodac 10g kminku. Zostawic na kolejne 2 dni.
Szostego dnia robimy ciasto wlasciwe z:
500g zytniej maki razowej
15g soli
250g pre-fermentu
250g cietego zyta ("soak"
250g goracej wody
Wszystko wymieszac do otrzymania gladkiego i kremowego ciasta. Zostawic pod przykryciem na 1 godz.
Blaszke chlebowa wypelnic ciastem do 2/3 objetosci. Zawinac folia lub zapakowac do plastikowej torby (zawiazac) i "wyrastac" przez 4 godziny...lub gdy urosnie do 2-2,5 cm od krawedzi blaszki.
Rozgrzac piec do 180 C. i wlozyc do niego blaszke wypelniona woda. Piec 4 godziny, dolewajac wody do blaszki ( ma byc prawie pelna). Wystudzic (ok 6-7 godz.), wlozyc do plastikowego woreczka, trzymac 4 dni przed krojeniem.
PUMPERNICKLE BREAD
Pre-ferment (5 dni przed pieczeniem chleba):
300g razowej maki zytniej (najlepiej stoneground - zarnowej)
200g cietego zyta
100g molasy
10g kminku
100g maki wymieszac z 120g goracej wody.
Zostawic na 24 godziny i dokarmiac kazdego dnia 50g maki i 75g goracej wody(przez 4 kolejne dni).
Pierszego dnia gdy nastawiamy zakwas, nalezy rowniez zrobic "soak": wymieszac 200g cietego zyta z 100g molasy i 100g goracej wody. Trzymac w temp.pokojowej. Mieszac codziennie (np. wtedy gdy dokarmiamy zakwas). Czwartego dnia dodac 10g kminku. Zostawic na kolejne 2 dni.
Szostego dnia robimy ciasto wlasciwe z:
500g zytniej maki razowej
15g soli
250g pre-fermentu
250g cietego zyta ("soak"
250g goracej wody
Wszystko wymieszac do otrzymania gladkiego i kremowego ciasta. Zostawic pod przykryciem na 1 godz.
Blaszke chlebowa wypelnic ciastem do 2/3 objetosci. Zawinac folia lub zapakowac do plastikowej torby (zawiazac) i "wyrastac" przez 4 godziny...lub gdy urosnie do 2-2,5 cm od krawedzi blaszki.
Rozgrzac piec do 180 C. i wlozyc do niego blaszke wypelniona woda. Piec 4 godziny, dolewajac wody do blaszki ( ma byc prawie pelna). Wystudzic (ok 6-7 godz.), wlozyc do plastikowego woreczka, trzymac 4 dni przed krojeniem.