Pumpernikel
Pieczony bez zadnych srodkow spulchniajacych - ten dobrze nam znany, ciemny, krojony w cieniutkie kromeczki pupernikel
1/4 szklanki (4 lyzki) cukru
3 szklanki wrzacej wody
4 szklanki maki zytniej z pelnego przemialu (najlepiej mielonej w kamiennych zarnach)
1 szklanka pokruszonych ziaren pszenicy
2 lyzeczki soli
2 lyzki oleju
Cukier wsypac na sucha patelnie, postawic na srednim ogniu, i ciagle mieszajac, mocno zrumienic az cukier bedzie prawie czarny i zacznie dymic. Ostroznie dodac wrzaca wode i chwile pogotowac az cukier calkowicie sie rozpusci. Przestudzic.
W duzej misce wymieszac make z pszenica, dodac sol i olej. Wlac przestudzony karmel i dobrze wymieszac. Przykryc miske plastikowa folia i zostawic w temperaturze pokojowej na conajmniej 12 godzin, a najlepiej na 18.
Ciasto nie zmieni konsystencji - stanie sie jedynie gesciejsze... Umoczyc dlonie w zimniej wodzie i wcisnac ciasto do keksowki, wygladzic powierzchnie.
Rozgrzac piekarnik do 95 st.C - na najnizsza polke wstawic plaska blache wypelniona wrzaca woda. Keksowke przykryc folia, niezbyt szczelnie i ustawic tuz nad foremka z woda. Piec 4 godziny, zwiekszyc temperature do 150 st.C i piec jeszcze 2 godziny az chleb wyraznie sciemnieje i bedzie dosc twardy w dotyku.
Wyjac, lekko przestudzic w foremce, dobrze wystudzic na drucianej siateczce, zawinac w folie i schlodzic w lodowce.
Z tej porcji wychodzi jeden bochenek wielkosci 25x12cm lub dwa mniejsze.
Ja zrobilam z polowy porcji i pieklam w malutkich keksowkach, dodalam tez garsc slonecznika do ciasta, tuz przed wlozeniem do foremek.
Pieczony bez zadnych srodkow spulchniajacych - ten dobrze nam znany, ciemny, krojony w cieniutkie kromeczki pupernikel

1/4 szklanki (4 lyzki) cukru
3 szklanki wrzacej wody
4 szklanki maki zytniej z pelnego przemialu (najlepiej mielonej w kamiennych zarnach)
1 szklanka pokruszonych ziaren pszenicy
2 lyzeczki soli
2 lyzki oleju
Cukier wsypac na sucha patelnie, postawic na srednim ogniu, i ciagle mieszajac, mocno zrumienic az cukier bedzie prawie czarny i zacznie dymic. Ostroznie dodac wrzaca wode i chwile pogotowac az cukier calkowicie sie rozpusci. Przestudzic.
W duzej misce wymieszac make z pszenica, dodac sol i olej. Wlac przestudzony karmel i dobrze wymieszac. Przykryc miske plastikowa folia i zostawic w temperaturze pokojowej na conajmniej 12 godzin, a najlepiej na 18.
Ciasto nie zmieni konsystencji - stanie sie jedynie gesciejsze... Umoczyc dlonie w zimniej wodzie i wcisnac ciasto do keksowki, wygladzic powierzchnie.
Rozgrzac piekarnik do 95 st.C - na najnizsza polke wstawic plaska blache wypelniona wrzaca woda. Keksowke przykryc folia, niezbyt szczelnie i ustawic tuz nad foremka z woda. Piec 4 godziny, zwiekszyc temperature do 150 st.C i piec jeszcze 2 godziny az chleb wyraznie sciemnieje i bedzie dosc twardy w dotyku.
Wyjac, lekko przestudzic w foremce, dobrze wystudzic na drucianej siateczce, zawinac w folie i schlodzic w lodowce.
Z tej porcji wychodzi jeden bochenek wielkosci 25x12cm lub dwa mniejsze.
Ja zrobilam z polowy porcji i pieklam w malutkich keksowkach, dodalam tez garsc slonecznika do ciasta, tuz przed wlozeniem do foremek.
