Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pumpernikiel niemiecki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="amy01" data-source="post: 1674797" data-attributes="member: 40061"><p>Długo się zabierałam za upieczenie tego chleba. Albo nie miałam grubej mąki żytniej albo melasy. Ale wreszcie się udało. Robiłam z książki Mirabbelki. I tam jest 300g wody na 800g mąki żytniej. Sama zmieliłam mąkę w młynku żarnowym. Trochę dziwnie się zmieliła, częściowo drobna, częściowo gruba, jak łamane żyto. Ostatecznie ciasto wyszło bardzo zwięzłe. Po wyrastaniu, przed utworzeniem wałków było bardzo zwięzłe i twarde, chyba jeszcze nigdy nie powstało mi tak twarde ciasto na chleb. Po włożeniu do foremek z trudem, z użyciem wody, wyrównałam powierzchnię. I teraz ciasto siedzi w foremkach. Jak myślicie będzie z tego ładny pumpernikiel czy może włożyć z powrotem do misy, dodać wody i ponownie wymieszać?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="amy01, post: 1674797, member: 40061"] Długo się zabierałam za upieczenie tego chleba. Albo nie miałam grubej mąki żytniej albo melasy. Ale wreszcie się udało. Robiłam z książki Mirabbelki. I tam jest 300g wody na 800g mąki żytniej. Sama zmieliłam mąkę w młynku żarnowym. Trochę dziwnie się zmieliła, częściowo drobna, częściowo gruba, jak łamane żyto. Ostatecznie ciasto wyszło bardzo zwięzłe. Po wyrastaniu, przed utworzeniem wałków było bardzo zwięzłe i twarde, chyba jeszcze nigdy nie powstało mi tak twarde ciasto na chleb. Po włożeniu do foremek z trudem, z użyciem wody, wyrównałam powierzchnię. I teraz ciasto siedzi w foremkach. Jak myślicie będzie z tego ładny pumpernikiel czy może włożyć z powrotem do misy, dodać wody i ponownie wymieszać? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pumpernikiel niemiecki
Top
Bottom