- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Pumpernikiel
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de odrobine zmodyfikowany przeze mnie
Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!! )pieczenie.
Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewac po upieczeniu min 1-2 dni.
Składniki:
600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (przepis na ciasto zakwaszone znajdziecie tutaj )
400 g mąki żytniej razowej (a jeszcze lepiej tzw żarnówki żytniej lub samodzielnie grubo zmielonej, jesli ktos oczywiscie ma mlynek lub zaprzyjaznionego mlynarza...)
100 g otrąb mieszanych
200 g ziaren pszenicy
150 g płatków owsianych
250 ml chudego mleka
50 ml oleju
1 łyżka soli morskiej
3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.)
parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalac otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawic do napecznienia. Ziarna pszenicy zalac goraca woda.
Następnego dnia ziarno odsaczyc na sicie i ponownie zalac goraca woda, pozostawic na 2 godz. i potem odcedzic.
Wszystkie skladniki wymieszać w misce i wyrabiac ok 5 min az ciasto bedzie elastyczne i gladkie. W razie potrzeby dosypac odrobine maki badz dodac mleka. Odstawic na 30 min i jeszcze raz wyrabiac ok 5 min.
Z ciasta uformowac okragly placek, cos na ksztalt tortu, oproszyc dokladnie maka i pozostawic na ok 2 godz do wyrosniecia w cieple.
Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą.
Pieczenie:
Piekarnika nie rozgrzewac przed wlozeniem chleba! Czyli spokojnie moze wyrastac w zimnym, zas po wyrosnieciu nastawic temp 150st C juz z chlebem w srodku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pol godziny lekko zwilzajac powierzchnie chleba.
Po wylaczeniu piekarnika pozostawic w srodku do pelnego wystygniecia.
Nastepnego dnia chleb przepolowic i pokroic w plastry, ktore owiniete w folie mozna przechowywac bardzo dlugo w lodowce.
Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam.
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de odrobine zmodyfikowany przeze mnie
Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!! )pieczenie.
Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewac po upieczeniu min 1-2 dni.
Składniki:
600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (przepis na ciasto zakwaszone znajdziecie tutaj )
400 g mąki żytniej razowej (a jeszcze lepiej tzw żarnówki żytniej lub samodzielnie grubo zmielonej, jesli ktos oczywiscie ma mlynek lub zaprzyjaznionego mlynarza...)
100 g otrąb mieszanych
200 g ziaren pszenicy
150 g płatków owsianych
250 ml chudego mleka
50 ml oleju
1 łyżka soli morskiej
3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.)
parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalac otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawic do napecznienia. Ziarna pszenicy zalac goraca woda.
Następnego dnia ziarno odsaczyc na sicie i ponownie zalac goraca woda, pozostawic na 2 godz. i potem odcedzic.
Wszystkie skladniki wymieszać w misce i wyrabiac ok 5 min az ciasto bedzie elastyczne i gladkie. W razie potrzeby dosypac odrobine maki badz dodac mleka. Odstawic na 30 min i jeszcze raz wyrabiac ok 5 min.
Z ciasta uformowac okragly placek, cos na ksztalt tortu, oproszyc dokladnie maka i pozostawic na ok 2 godz do wyrosniecia w cieple.
Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą.
Pieczenie:
Piekarnika nie rozgrzewac przed wlozeniem chleba! Czyli spokojnie moze wyrastac w zimnym, zas po wyrosnieciu nastawic temp 150st C juz z chlebem w srodku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pol godziny lekko zwilzajac powierzchnie chleba.
Po wylaczeniu piekarnika pozostawic w srodku do pelnego wystygniecia.
Nastepnego dnia chleb przepolowic i pokroic w plastry, ktore owiniete w folie mozna przechowywac bardzo dlugo w lodowce.
Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam.