Pure z selera w/g Jamiego

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zaskakująco prosty, ale nadzwyczaj smaczny dodatek do obiadu. Małż selera w potrawie zupełnie nie rozpoznał
icon_mrgreen.gif


* 1 duży obrany seler
* oliwa
* 2 ząbki czosnku
* sól (szczypta lub co najwyżej dwie)
* świeżo mielony pieprz (u mnie trójkolorowy)
* garść świeżego tymianku (ja niestety dałam szczyptę suszonego )
* chochelka dobrego bulionu


Seler pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na dużym ogniu postawić garnek lub rondel o nieprzywierającym, grubym dnie. Wlać 5 łyżek oliwy (a w zasadzie tyle aby pokryła dno), wrzucić seler tymianek i przyprawy - oprócz czosnku. Wymieszać składniki i przesmażyć na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia selera. W ostatniej fazie dołożyć posiekane ząbki czosnku - Jamie dodaje czosnek już na wstępie smażenia, ale osobiście nie lubię gdy czosnek się przypala. Zmniejszyć płomień, dolać bulion i dusić pod przykryciem około 25 minut.

Po tym czasie utłuc na pure. Podawać do drugiego dania.

Smak zapewniam - niezwykły; seler staje się słodkawy, a dodatek bulionu, czosnku i tymianku wspaniale tą jego odmienność podkreśla.

Read more: http://chatkapatki.blogspot.com/2010/11/pu...wg-jamiego.html