- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Przepis na bardzo fajne puree z zielonego groszku, smialo mozna nim zastapic puree z ziemniakow (np. przy diecie Montignac)-jest dobrym, sycacym wypelniaczem i mozna smialo podawac go to dan tluszczowych np. do miesa
wg. 5 elementow ma wlasciwosci wysoko odzywcze i rozgrzewcze, buduje QI i jest bardzo sycace, idealne przy odzywianiu wegetarianskim
150g zielonego suszonego grochu namoczyc przez noc w zimnej wodzie
ja biore jednak zawsze luskane polowki zielonego groszku, nie trzeba moczyc i wychodzi z niego gladziutkie puree, z normalnego groszku peletaja sie luski
te polowki groszku dobrze plukam zalewam
11/2 litra zimnej wody i gotuje bez pokrywki przez 5 minut, w tym czasie wybieram szumowiny
potemm dodaje w nastepujacej kolejnosci:
1 plasterek cytryny
5 ziaren jalowca
1 lyzeczke oliwy
3-4 ziarna pieprzu
3 liscie laurowe
1 cebule drobno pokrojona
1 lyzeczke suszonego tymianku
1 lyzeczke drobniutko pokrojonego imbiru
kawalek algii, jak sie nie ma to szczypte soli
gotuje sie to ok.1h na malym ogniu pod pokrywka az groszek bedzie miekki
potem wybieramy z tego ziarna jalowca, pieprzu,liscie i cytryne
miksujemy zyrafa na gladkie puree i dosmaczymy na koncu sola, sosem sojowym i sokiem z cytryny
ja robie przewaznie z podwojnej porcji
wg. 5 elementow ma wlasciwosci wysoko odzywcze i rozgrzewcze, buduje QI i jest bardzo sycace, idealne przy odzywianiu wegetarianskim
150g zielonego suszonego grochu namoczyc przez noc w zimnej wodzie
ja biore jednak zawsze luskane polowki zielonego groszku, nie trzeba moczyc i wychodzi z niego gladziutkie puree, z normalnego groszku peletaja sie luski

te polowki groszku dobrze plukam zalewam
11/2 litra zimnej wody i gotuje bez pokrywki przez 5 minut, w tym czasie wybieram szumowiny
potemm dodaje w nastepujacej kolejnosci:
1 plasterek cytryny
5 ziaren jalowca
1 lyzeczke oliwy
3-4 ziarna pieprzu
3 liscie laurowe
1 cebule drobno pokrojona
1 lyzeczke suszonego tymianku
1 lyzeczke drobniutko pokrojonego imbiru
kawalek algii, jak sie nie ma to szczypte soli
gotuje sie to ok.1h na malym ogniu pod pokrywka az groszek bedzie miekki
potem wybieramy z tego ziarna jalowca, pieprzu,liscie i cytryne
miksujemy zyrafa na gladkie puree i dosmaczymy na koncu sola, sosem sojowym i sokiem z cytryny
ja robie przewaznie z podwojnej porcji
