- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Nazywamy je tutaj 5C rolls. 5C to metoda przygotowania drozdzowego ciasta w ktorym glowna role pelni odpowiednio sporzadzony poolish. Pieczywo 5C daje podobne rezultaty do Tang Zhong. Bulki/chleby sa puszyste, miekkie, dlugo zachowuja swiezosc, plus jest w nich znacznie mniej mleka. Idealne do wypiekow slodkich z dodatkami.
Poolish:
300g maki chlebowej
300g wody
3g drozdzy swiezych
Powyzsze skladniki mieszam w misce, zakrywam ja szczelnie folia kuchenna i zostawiam w cieplym miejscu na 1 godzine. Nastepnie umieszczam zaczyn w lodowce 5C na 16 godzin. Poolish po tym czasie jest bardzo aktywny, ma mnostwo babelkow i przyjemny zapach. Wyjmuje z chlodu, i zostawiam na stole ok. 1 godz.
do duzej miski wkladam caly poolish, rozprowadzam go 150g letniej wody i dodaje:
500g maki chlebowej
200g maki zwyklej, np. tortowej
12 g soli
30g swiezych drozdzy
30g mleka w proszku
2 jajka, lekko roztrzepane
100g drobnego cukru
Po wymieszaniu, zagniatam ciasto, ma byc elastyczne, niezbyt lepkie. Na koniec dodaje jeszcze:
100g miekkiego masla
i znow zagniatam.
Ciasto jest gotowe gdy mozna je latwo rozciagac w dloniach bez lamania glutenu (window pane).
Ciasto wkladam do naoliwionej miski, zakrywam folia i zostawiam w cieple na 1-2 godziny. ma dobrze przyrosnac, a jak szybko to sie stanie zalezy od temp. otoczenia. U nas wyrasta 1 godzine w 28C., gotowosc ciasta mozna jak zwykle sprawdzic organoleptycznie
Gdy gotowe, ciasto wykladam na stol, odgazowuje rozciagajac je w prostokat i skladam na 3, jak list. Dziele na porcje. Chleby na dwie, gdy robie buleczki takie jak na przyklad ponizej na zdjeciach, wtedy dziele na 24 porcje, kazda ok 80g.
Z porcji ciasta ksztaltuje kulki i zostawiam je pod przykryciem na 15 min. Gdy gluten jest zrelaksowany, ciasto daje sie latwo formowac. Nadziane bulki ukladam na blasze i przykryte wyrastam w cieple ok 1 godz. Piec rogrzewam do 180-190C, bulki pedzluje jajem roztrzepanym z mlekiem/woda i pieke ok 15 - 20 min.
Ciasto nada sie idealnie do przygotowania buleczek Shinju.
Ponizej: 24 rolowane bulki.
Z kazdej kulki uformowalam "marchewke", ktore rozwalkowalam, potem zwijalam od grubego konca. Zlaczeniem w dol ukladalam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawilam do wyrosniecia, gdy przyrosly, posmarowalam je jajkiem z woda, wstawilam je do pieca rozgrzanego do 180C i pieklam ok 20-25 min.

Poolish:
300g maki chlebowej
300g wody
3g drozdzy swiezych
Powyzsze skladniki mieszam w misce, zakrywam ja szczelnie folia kuchenna i zostawiam w cieplym miejscu na 1 godzine. Nastepnie umieszczam zaczyn w lodowce 5C na 16 godzin. Poolish po tym czasie jest bardzo aktywny, ma mnostwo babelkow i przyjemny zapach. Wyjmuje z chlodu, i zostawiam na stole ok. 1 godz.
do duzej miski wkladam caly poolish, rozprowadzam go 150g letniej wody i dodaje:
500g maki chlebowej
200g maki zwyklej, np. tortowej
12 g soli
30g swiezych drozdzy
30g mleka w proszku
2 jajka, lekko roztrzepane
100g drobnego cukru
Po wymieszaniu, zagniatam ciasto, ma byc elastyczne, niezbyt lepkie. Na koniec dodaje jeszcze:
100g miekkiego masla
i znow zagniatam.
Ciasto jest gotowe gdy mozna je latwo rozciagac w dloniach bez lamania glutenu (window pane).
Ciasto wkladam do naoliwionej miski, zakrywam folia i zostawiam w cieple na 1-2 godziny. ma dobrze przyrosnac, a jak szybko to sie stanie zalezy od temp. otoczenia. U nas wyrasta 1 godzine w 28C., gotowosc ciasta mozna jak zwykle sprawdzic organoleptycznie

Gdy gotowe, ciasto wykladam na stol, odgazowuje rozciagajac je w prostokat i skladam na 3, jak list. Dziele na porcje. Chleby na dwie, gdy robie buleczki takie jak na przyklad ponizej na zdjeciach, wtedy dziele na 24 porcje, kazda ok 80g.
Z porcji ciasta ksztaltuje kulki i zostawiam je pod przykryciem na 15 min. Gdy gluten jest zrelaksowany, ciasto daje sie latwo formowac. Nadziane bulki ukladam na blasze i przykryte wyrastam w cieple ok 1 godz. Piec rogrzewam do 180-190C, bulki pedzluje jajem roztrzepanym z mlekiem/woda i pieke ok 15 - 20 min.
Ciasto nada sie idealnie do przygotowania buleczek Shinju.
Ponizej: 24 rolowane bulki.
Z kazdej kulki uformowalam "marchewke", ktore rozwalkowalam, potem zwijalam od grubego konca. Zlaczeniem w dol ukladalam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawilam do wyrosniecia, gdy przyrosly, posmarowalam je jajkiem z woda, wstawilam je do pieca rozgrzanego do 180C i pieklam ok 20-25 min.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: