- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Drożdżowe z owocami i kruszonką
Ciasto:
* 3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
* 1 szklanka ciepłego mleka,
* ok. 1/2 szklanki cukru,
* cukier wanilinowy,
* 2 jajka
* 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
* 150 g masła (roztopione)
* 42 g drożdży
Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszac, tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypac 3 szklanki mąki, dodac szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszac (robiłam to mikserem ręcznym - świderkami), do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodajemy rozpuszczone ale chłodne masła i ciągle wyrabiamy mikserem (na najwyższych obrotach u mnie). Po ok. 5 minutach ciasto już odchodzi od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (piekarnik z włączoną żarówką). U mnie po 40 minutach, zaczęło już wyłazic z dużej michy.
Ciasto przełożyc do foremki (24x36 lub odrobinę większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarowac pozostałym białkiem i ponakłuwac widelcem.
Teraz już można wyłożyc owoce. U mnie był rabarbar i truskawki mrożone (świeże na pewno lepiej się sprawdzą).
Całośc posypujemy kruszonką:
* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 1/2 szklanki cukru
* ok. 60-70 g masła
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut (czekałam tylko ok. 10) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 - 50 minut.
A teraz już możemy jeśc. Smacznego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: