Z
zyglis
Guest
Znalazłem i przekazuję przepis na naprawdę pyszną sałatkę.
Składniki: raczej mała główka kapusty pekińskiej, 1 zielony ogórek nieduży, 1/2 sredniej cebuli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, +- pół szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 średnia marchew, sok z 1 cytryny, cukier i sól do smaku.
Wykonanie: kapustę poszatkować, ogórek obrać, przekroić wzdłuż i łyzeczką usunąć nasiona, tak przygotowanego ogórka pokroić na cienkie półplasterki, cebułę pokroic w cienkie piórka, marchew obrać i zetrzeć na nitki.
Poszatkowaną kapustę posypać solą, wymieszać i odstawić na 20 minut, poczym lekko odcisnąć powstały sok. Teraz dodać ogórka, cebulę czosnek, marchew, całość wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać do smaku cukier aby uzyskać lekko kwaskowy smak. Śmietanę wymieszać z majonezem i zalać surówkę. Po wymieszaniu, odstawić do lodówki na okolo godzinę
Surówka ta nadaje się świetnie do dań zarówno mięsnych, jak i rybnych.
Przepis ten znalazłem na stronie Czarna Oliwka Serwis kulinarny2.pl. Autor: ozzy
Dokonałem lekkiej modernizacji, przez dodanie marchwi. Jeśli idzie o majonez to kwestia smaku. Ja daję 3 łyżki gęstej śmietamy i 1 łyżkę majonezu.
Bardzo jestem ciekaw komentarzy, a wszystkim zainteresowanym, przesyłam Pozdrowienia
Składniki: raczej mała główka kapusty pekińskiej, 1 zielony ogórek nieduży, 1/2 sredniej cebuli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, +- pół szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 średnia marchew, sok z 1 cytryny, cukier i sól do smaku.
Wykonanie: kapustę poszatkować, ogórek obrać, przekroić wzdłuż i łyzeczką usunąć nasiona, tak przygotowanego ogórka pokroić na cienkie półplasterki, cebułę pokroic w cienkie piórka, marchew obrać i zetrzeć na nitki.
Poszatkowaną kapustę posypać solą, wymieszać i odstawić na 20 minut, poczym lekko odcisnąć powstały sok. Teraz dodać ogórka, cebulę czosnek, marchew, całość wymieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać do smaku cukier aby uzyskać lekko kwaskowy smak. Śmietanę wymieszać z majonezem i zalać surówkę. Po wymieszaniu, odstawić do lodówki na okolo godzinę
Surówka ta nadaje się świetnie do dań zarówno mięsnych, jak i rybnych.
Przepis ten znalazłem na stronie Czarna Oliwka Serwis kulinarny2.pl. Autor: ozzy
Dokonałem lekkiej modernizacji, przez dodanie marchwi. Jeśli idzie o majonez to kwestia smaku. Ja daję 3 łyżki gęstej śmietamy i 1 łyżkę majonezu.
Bardzo jestem ciekaw komentarzy, a wszystkim zainteresowanym, przesyłam Pozdrowienia