
składniki
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Farsz:
2 cebule
½ żółtej i ½ czerwonej papryki
1 por
10-15 dag szynki
10-15 dag ostrego żółtego sera
około 5 dag sera feta
sól, pieprz, Vegeta
bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)
oregano, czubrica
1-2 łyżek oliwy
Sos:
małe opakowanie jogurty naturalnego
1 jajko 1-2 ząbków czosnku
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sposób przygotowania
Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, przełożyć na talerzyk. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w małą kosteczkę i również przesmażyć przez moment
(2 minuty), tak by nie straciła jędrności. Doprawić Vegetą, a następnie przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki białą część pora, szynkę pokrojoną w kostkę, a także drobno pokrojony ser feta. Wszystko doprawić solą, pieprzem i świeżymi, lub suszonymi ziołami. Delikatnie wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce na grube wiórki, wymieszać z resztą składników.
Ciasto rozmrozić. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz. Jogurt wymieszać z roztrzepanym jajkiem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Połać tartę, wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180C do momentu, aż ciasto będzie upieczone (około 20-25min). Po upieczeniu udekorować posiekaną natką. Smacznego!!!