- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
inspiracja
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=34270548
Tarta jogurtowa z grapefruitem
Ciasto zagnieść z:
1/2 kostki masła
4 łyżek cukru
szklanki mąki
szczypty soli
cukru waniliowego
żółtka.
W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc
na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować krem:
200ml jogurtu naturalnego wymieszać ze skórką startą z cytryny i 5 łyzkami
miodu.
Łyżkę żelatyny namoczyć w soku wyciśniętym z cytryny.
Szklankę śmietany kremówki ubić, dodać do masy jogurtowej.
Żelatynę w soku z cytryny podgrzać, żeby się rozpuściła i dodać do masy
jogurtowo-śmietanowej.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić formę do tarty, upiec. Ostudzić.
W rondelku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady, posmarować nią ciasto,
na to wylać tężejącą masę jogurtową.
1 grapefruit obrać, usunąć wszystkie białe błonki, poukładać na masie,
posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i całość wstawić na 3 godziny do
lodówki.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", został nieco przeze mnie zmodyfikowany.
W oryginale gotową zastygniętą tartę trzeba polać jeszcze kilkoma łyżkami
miodu, mnie już to nie było potrzebne. Dodałam natomiast 2 łyzki cukru pudru
w trakcie ubijania kremówki.
Ilośc ciasta wystarcza na małą tartę, średnicy około 20cm.
Tarta jest pyszna, orzeźwiająco-cytrusowa i lekka.
wprowadziłam wariacje :
na ciasto poszła cała mleczna czekolada (co sprawiło ,ze trudno sie kroiło..
ale i tak warto było
nie dałam miodu (dziecię uczulone), dosypałam więcej cukru waniliowego
dałam więcej cytryny do masy
no i truskawki na wierzch
przepyszna
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=34270548
Tarta jogurtowa z grapefruitem
Ciasto zagnieść z:
1/2 kostki masła
4 łyżek cukru
szklanki mąki
szczypty soli
cukru waniliowego
żółtka.
W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc
na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować krem:
200ml jogurtu naturalnego wymieszać ze skórką startą z cytryny i 5 łyzkami
miodu.
Łyżkę żelatyny namoczyć w soku wyciśniętym z cytryny.
Szklankę śmietany kremówki ubić, dodać do masy jogurtowej.
Żelatynę w soku z cytryny podgrzać, żeby się rozpuściła i dodać do masy
jogurtowo-śmietanowej.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić formę do tarty, upiec. Ostudzić.
W rondelku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady, posmarować nią ciasto,
na to wylać tężejącą masę jogurtową.
1 grapefruit obrać, usunąć wszystkie białe błonki, poukładać na masie,
posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i całość wstawić na 3 godziny do
lodówki.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", został nieco przeze mnie zmodyfikowany.
W oryginale gotową zastygniętą tartę trzeba polać jeszcze kilkoma łyżkami
miodu, mnie już to nie było potrzebne. Dodałam natomiast 2 łyzki cukru pudru
w trakcie ubijania kremówki.
Ilośc ciasta wystarcza na małą tartę, średnicy około 20cm.
Tarta jest pyszna, orzeźwiająco-cytrusowa i lekka.
wprowadziłam wariacje :
na ciasto poszła cała mleczna czekolada (co sprawiło ,ze trudno sie kroiło..
ale i tak warto było

nie dałam miodu (dziecię uczulone), dosypałam więcej cukru waniliowego
dałam więcej cytryny do masy
no i truskawki na wierzch
przepyszna

Ostatnią edycję dokonał moderator: