Ten przepis naprawdę polecam gdyż jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy, zaś efekt jest po prostu niesamowity. Schabik jest wilgotny, soczysty i wygląda efektownie. Polecam.
Składniki:
Schab ( ok. 0,5 do 1 kg )
Mięso mielone – ok. 30 dkg.
Papryka czerwona
Kiełbasa
Przyprawy – sól peklowa lub ziarenka smaku
Schab nacinamy „w ślimaka” tak, aby powstał płaski kawałek mięsa. Nacieramy mięso solą peklową, aby miało ładny kolor, ewentualnie ziarenkami smaku i odstawiamy do lodówki na min. 2h – można na noc. Następnego dnia na schabie układamy mięso mielone ( ja daję zmieloną pierś z kurczaka, gdyż ma ładny biały kolor) układamy pokrojoną w słupki paprykę i na początku kładziemy kiełbasę. Wszystko zawijamy, związujemy sznurkiem, lub wkładamy w siatkę do wędlin i uwaga – koniecznie wkładamy do woreczka, lub rękawa do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby było to szczelne, gdyż w przeciwnym wypadku, jeśli do schabu dostanie się wda, będzie on twardy. Można do woreczka wsypać pół łyżeczki żelatyny, wtedy wokół schabu powstanie galaretka. Całość w gotujemy na parze. Na pół kg. Mięsa trzeba przyjąć pół godziny.

Składniki:
Schab ( ok. 0,5 do 1 kg )
Mięso mielone – ok. 30 dkg.
Papryka czerwona
Kiełbasa
Przyprawy – sól peklowa lub ziarenka smaku
Schab nacinamy „w ślimaka” tak, aby powstał płaski kawałek mięsa. Nacieramy mięso solą peklową, aby miało ładny kolor, ewentualnie ziarenkami smaku i odstawiamy do lodówki na min. 2h – można na noc. Następnego dnia na schabie układamy mięso mielone ( ja daję zmieloną pierś z kurczaka, gdyż ma ładny biały kolor) układamy pokrojoną w słupki paprykę i na początku kładziemy kiełbasę. Wszystko zawijamy, związujemy sznurkiem, lub wkładamy w siatkę do wędlin i uwaga – koniecznie wkładamy do woreczka, lub rękawa do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby było to szczelne, gdyż w przeciwnym wypadku, jeśli do schabu dostanie się wda, będzie on twardy. Można do woreczka wsypać pół łyżeczki żelatyny, wtedy wokół schabu powstanie galaretka. Całość w gotujemy na parze. Na pół kg. Mięsa trzeba przyjąć pół godziny.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: