PYSZNA WĘDLINKA SAMSELI

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
Ten przepis naprawdę polecam gdyż jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy, zaś efekt jest po prostu niesamowity. Schabik jest wilgotny, soczysty i wygląda efektownie. Polecam.

Składniki:
Schab ( ok. 0,5 do 1 kg )
Mięso mielone – ok. 30 dkg.
Papryka czerwona
Kiełbasa
Przyprawy – sól peklowa lub ziarenka smaku


Schab nacinamy „w ślimaka” tak, aby powstał płaski kawałek mięsa. Nacieramy mięso solą peklową, aby miało ładny kolor, ewentualnie ziarenkami smaku i odstawiamy do lodówki na min. 2h – można na noc. Następnego dnia na schabie układamy mięso mielone ( ja daję zmieloną pierś z kurczaka, gdyż ma ładny biały kolor) układamy pokrojoną w słupki paprykę i na początku kładziemy kiełbasę. Wszystko zawijamy, związujemy sznurkiem, lub wkładamy w siatkę do wędlin i uwaga – koniecznie wkładamy do woreczka, lub rękawa do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby było to szczelne, gdyż w przeciwnym wypadku, jeśli do schabu dostanie się wda, będzie on twardy. Można do woreczka wsypać pół łyżeczki żelatyny, wtedy wokół schabu powstanie galaretka. Całość w gotujemy na parze. Na pół kg. Mięsa trzeba przyjąć pół godziny.
schabik.JPG
schabik1.JPG
 

Załączniki

  • schabik.JPG
    schabik.JPG
    30.8 KB · Wyświetleń: 0
  • schabik1.JPG
    schabik1.JPG
    32.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Bardzo ciekawy pomysł.
icon_biggrin.gif