20 dag masła
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
40 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 mały proszek do pieczenia (15g)
1/2 szkl. mleka
1 kg wydrylowanych wiśni
ew. migdały w płatkach
cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno wbijając jajka. Później do masy dodawać na zmianę mąki z proszkiem i mleko. Gotową mase wylać na duzą blaszke /24x40/. Obsypać owocami /zamiast wiśni mogą byc truskawki, sliwki itp./ i ewentualnie płatkami migdałów. Piec ok.40 min. a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest naprawde pyszne, takie herbatnikowe w smaku, a równocześnie puszyste i wilgotne. Polecam
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
40 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 mały proszek do pieczenia (15g)
1/2 szkl. mleka
1 kg wydrylowanych wiśni
ew. migdały w płatkach
cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno wbijając jajka. Później do masy dodawać na zmianę mąki z proszkiem i mleko. Gotową mase wylać na duzą blaszke /24x40/. Obsypać owocami /zamiast wiśni mogą byc truskawki, sliwki itp./ i ewentualnie płatkami migdałów. Piec ok.40 min. a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest naprawde pyszne, takie herbatnikowe w smaku, a równocześnie puszyste i wilgotne. Polecam