- Paź 26, 2007
- 1,394
- 0
- 0
Pyszne ciasto
I ciasto:
7 jaj
5 łyżek mąki przennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Białka ubić z cukrem, dodając żółtka, dalej ubijać. Potem lekko wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt.
II ciasto:
25 dkg orzechów włoskich wyłuskać i posiekać
1 szklanka cukru
5 jaj(białek)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecznia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia. Upiec.
Masa:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej z tych składników ugotować budyń
5 żółtek od ciasta bezowego
0,5 szklanki cukru
słoik wiśni
1 kostka masła
Masło utrzeć i dodawać pomału budyń(można zrobić masę ciemną, dodając 2 łyżki kakao rozcieńczonego z wodą) Dodać odsączone wiśnie. Wymieszać.
Biszkopt przekroić. Układać warstwy: biszkopt - masa - ciasto bezowe - masa - biszkopt - masa - ewentualnie polewa czekoladowa
Biszkopt pieczemy ok. 25 min w 180 st. Ciasto bezowe w niższej temperaturze i dłużej, ok 1 godz. Jest to przepis na dużą prostokątną blachę. Ja to ciasto uwielbiam
To na zdjęciu zrobiłam z 4 łyżkami konfitur z czarnej porzeczki zamiast wiśni. Pycha!
I ciasto:
7 jaj
5 łyżek mąki przennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Białka ubić z cukrem, dodając żółtka, dalej ubijać. Potem lekko wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt.
II ciasto:
25 dkg orzechów włoskich wyłuskać i posiekać
1 szklanka cukru
5 jaj(białek)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do piecznia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia. Upiec.
Masa:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej z tych składników ugotować budyń
5 żółtek od ciasta bezowego
0,5 szklanki cukru
słoik wiśni
1 kostka masła
Masło utrzeć i dodawać pomału budyń(można zrobić masę ciemną, dodając 2 łyżki kakao rozcieńczonego z wodą) Dodać odsączone wiśnie. Wymieszać.
Biszkopt przekroić. Układać warstwy: biszkopt - masa - ciasto bezowe - masa - biszkopt - masa - ewentualnie polewa czekoladowa
Biszkopt pieczemy ok. 25 min w 180 st. Ciasto bezowe w niższej temperaturze i dłużej, ok 1 godz. Jest to przepis na dużą prostokątną blachę. Ja to ciasto uwielbiam

To na zdjęciu zrobiłam z 4 łyżkami konfitur z czarnej porzeczki zamiast wiśni. Pycha!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: